Inlägg

Klaus Mäkelä ny konstnärlig ledare för Åbo musikfestspel

Styrelsen vid Stiftelsen för Åbo musikfestspel har enhälligt valt dirigenten Klaus Mäkelä till ny konstnärlig ledare för Åbo musikfestspel. Han kommer genast åt att planera programmet för sommaren 2019, som är festivalens 60-årsjubileum. Musikfestspelens nuvarande konstnärliga ledare Ville Matvejeff avslutar sin period denna sommar och tar över som konstnärlig ledare för Savonlinna operafestival.

”Jag är mycket glad över möjligheten att bli konstnärlig ledare för Åbo musikfestspel. Då jag blev tillfrågad kändes uppdraget genast mycket naturligt i detta skede av min karriär. Det är min första position som konstnärlig ledare och jag har starka band till Åbo. Åbo musikfestspel har fina traditioner och 60-årsjubileet nästa år blir något alldeles extra”, konstaterar Klaus Mäkelä, och fortsätter: ”Mitt arbete som dirigent består av talrika olika engagemang i Finland och utomlands. Den konstnärliga planeringens kärna utgörs av tankearbete, utveckling av idéer samt möten med konstnärer. Det kan man utföra var som helst och inom alla fält håller arbetssätten på att förändras. Jag kommer att finnas på plats i Åbo under festivalen i augusti och vid behov besöker jag Åbo några gånger under årets lopp, men arbetet utförs i nära samarbete med VD och festivalkansliet. Jag tror vårt samarbete kommer att bära frukt.”

”Jag har känt och följt Klaus redan en längre tid och är mycket imponerad av allt han gör. Han är en av de mest begåvade och intressantaste unga konstnärerna vi har just nu, och han åstadkommer bevisligen en massa. När tanken om samarbete sedan föddes klickade allt bara på plats och tidpungten var dessutom perfekt för båda parterna. Det känns verkligen fint och inspirerande att vi tillsammans kommer att göra Åbo musikfestspel till en ännu intressantare och högklassigare festival. Jag skulle inte kunna vara nöjdare, och Klaus har nu möjligheten att mångsidigt förverkliga sina konstnärliga idéer på de över 30 konserter vi ordnar årligen. Vi kan genast bygga vidare på den goda grund som redan är lagd med vår föredetta konstnärliga ledare”, berättar VD Liisa Ketomäki för Stiftelsen för Åbo musikfestspel.

”Klaus Mäkelä är en av de mest intressanta finländska dirigenttalangerna just nu. Han är dessutom en utmärkt cellist, vilket vi vet på basis av Åbo cellotävling 2014. Nu får han för första gången chansen att visa vad han går för som konstnärlig ledare för en internationell festival, vars konserthelheter varierar från solorecitaler till konsertanta versioner av operor”, säger styrelseordförande Maija Palonheimo vid Stiftelsen för Åbo musikfestspel.

Dirigenten och cellisten Klaus Mäkelä, ny konstnärlig ledare för Åbo musikfestspel, är född 1996 men har redan gjort ett betydande intryck på det finländska musikfältet. Säsongen 2017–2018 debuterar han i Europa och Norden, USA, Kanada och Japan. Säsongen 2018–2019 tillträder han som huvudgäst för Sveriges Radios symfoniorkester samt som konstnärlig partner för Tapiola Sinfonietta. Denna säsong debuterar Mäkelä med Sveriges Radios symfoniorkester, Kungliga Filharmonikerna i Stockholm, Minnesotaorkestern, National Arts Center-orkestern i Ottawa, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, NDR Radiophilharmonie, Orquesta Sinfonica de Galicia, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Lahtis stadsorkester, Norrköpings symfoniorkester, Kammerakademie Potsdam, Kristiansands symfoniorkester, Lausannes kammarorkester och Islands symfoniorkester. I december 2017 debuterade Mäkelä även vid Finlands Nationalopera som dirigent för Trollflöjten.

Mäkelä har redan dirigerat flera finländska orkestrar och uppträder regelbundet med Helsingfors stadsorkester, Radions symfoniorkester, Tammerfors stadsorkester, Åbo filharmoniska orkester, Tapiola Sinfonietta och Mellersta Österbottens kammarorkester.

Vid Sibelius-Akademin har Mäkelä studerat dirigering för Jorma Panula och cellospel för Marko Ylönen, Timo Hanhinen och Hannu Kiiski. Han har uppträtt som solist med flera finländska orkestrar, bland dem stadsorkestrarna i Lahtis, Kuopio och Jyväskylä samt gästspelat vid flera festivaler, bland dem Kuhmo och Nådendal samt Helsingfors kammarmusiksommar.

Klaus Mäkelä spelar på en Giovanni Grancino-cello från 1698, vänligen ställd till förfogande av OP Gruppens konststiftelse.

Ytterligare information och intervjuförfrågningar: VD Liisa Ketomäki, tel: 040 740 6200, e-post liisa.ketomaki@tmj.fi

 

Stjärnsopranen Kristīne Opolais är en av Åbo musikfestspels gästartister 2018!

Än en gång presenterar Åbo musikfestspel en av världens mest efterfrågade operasångare, den lettländska sopranen Kristīne Opolais. Hon uppträder vid musikfestspelens öppningskonsert fredag 10.8.2018 kl. 19 tillsammans med Radions symfoniorkester och dirigenten Hannu Lintu. Vid konserten framför Opolais några av sina käraste arior och omkring dem har Hannu Lintu sammanställt ett program med såväl stora klassiker som finländsk nutida musik.

”Det är första gången jag gästspelar vid Åbo musikfestspel och jag är mycket ivrig över möjligheten att uppträda med Radions symfoniorkester och Hannu Lintu. Jag ser fram emot en fantastisk kväll full av arior med några av mina käraste operaroller, bland dem Puccinis Madama Butterfly och Margherita i Boitos Mefistofele. Dessutom har jag tagit med arior från partier som kommer att ingå i min repertoar under de kommande säsongerna: Desdemona i Verdis Otello, Elisabetta i Verdis Don Carlos, Liù i Puccinis Turandot och Catalanis La Wally. I alla dessa operor ingår en exceptionell kvinnlig gestalt med mångsidiga känsloskiftningar och vacker musik. Kvällen kommer alltså att bli enastående”, konstaterar Kristīne Opolais.

”Jag är ivrig över att Åbo musikfestspel än en gång gästas av en av operascenernas mest lyskraftiga stjärnor. Kristīne Opolais är definitivt en sångerska som finländarna bör bekanta sig med. För RSO är det en heder att gästspela i Åbo med ett program innehållande både fartfyllda orkesterfyrverkerier och några av de mest imponerande operaariorna”, berättar Hannu Lintu.

”Vi är mycket glada att detta efterlängtade gästspel passar in såväl i Opolais tidtabeller som i RSO:s och Hannu Lintus kalender. Den finländska publiken kanske minns Opolais sjungande huvudrollen i Rusalka vid Metropolitan i New York förra säsongen”, påpekar Liisa Ketomäki, VD vid Stiftelsen för Åbo musikfestspel.

Konsertbiljetterna kommer till försäljning tisdag 12.12. kl. 9 vid Lippupistes försäljningspunkter i hela landet. Hela programmet för Åbo musikfestspel sommaren 2018 publiceras 21.2.2018.

Konsertens program är bifogat. 

Kristīne Opolais är en av de mest efterfrågade sopranerna just nu och uppträder regelbundet vid världens ledande operahus. Före augustikonserten i Åbo hinner hon våren 2018 sjunga titelrollen i Madame Butterfly vid Staatsoper i Wien samt debutera som Elsa i Lohengrin vid Covent Garden i London. Förra säsongen hade hon stor framgång som Rusalka på Metropolitan i New York. Hon samarbetar regelbundet med världens mest respekterade dirigenter såsom Andris Nelsons, Daniel Barenboim, Antonio Pappano, Sir Simon Rattle och Daniel Harding.

Ytterligare information och intervjuförfrågningar:

VD Liisa Ketomäki, tel: 040 740 6200, e-post liisa.ketomaki@tmj.fi

***

Redan tidigare har Åbo musikfestspel publicerat programmet för öppningskonserten vid Katedralen klingar, där den unga pianistbegåvningen Ossi Tanner uppträder. Konserten går av stapeln i Åbo domkyrka måndag 5.2.2018 kl. 19 och på programmet finns musik av J.S. Bach, Debussy, Sibelius och Rachmaninov.

[gview file=”http://www.turunmusiikkijuhlat.fi/wp-content/uploads/2017/12/TMJ_11122017_fi_sv.pdf”]

Åbo musikfestspel 2017 avslutades med en konsert av Estonian Festival Orchestra, violinisten Lisa Batiashvili och kapellmästare Paavo Järvi.

Åbo musikfestspel avslutades på lördagen med en konsert av Estonian Festival Orchestra, violinisten Lisa Batiashvili och kapellmästare Paavo Järvi.

Åbo musikfestspel ordnades i år för 58:e gången, och sammanlagt 17500 personer besökte de nästan 30 konserterna som ordnades runt om i Åbo.

 

I programmet uppmärksammades såväl Finland100-jubileumsåret samt reformationens 500-årsjubileum. Till höjdpunkterna hörde två konsertföreställningar av Wagners opera Parsifal, sopranen Sonya Yonchevas Finland-debut samt Avslutningskonserten med Estonian Festival Orchestra, violinisten Lisa Batiashvili och kapellmästare Paavo Järvi.

”Vi nådde vårt försäljningsmål redan före festivalen började och är mycket nöjda med årets publiksiffror. Många av våra konserter var slutsålda, vilket naturligtvis visar på publikens intresse för våra evenemang” säger Liisa Ketomäki, VDn för Stiftelsen för Åbo musikfestspel.

Nästa år firas Åbo musikfestspel för 59:e gången. Hela programmet publiceras i februari 2018.

Tilläggsinformation och intervjuförfrågningar :

Liisa Ketomäki, liisa.ketomaki@tmj.fi, puh. 040 740 6200

Karita Mattila, Matti Salminen, Klaus Florian Vogt och Waltteri Torikka glänser vid Åbo musikfestspels Parsifal-föreställning i augusti 2017

Nästa sommar arrangeras Åbomusikfestspel för 58:egången, 9.–19.8.2017. Nukungörsenav nästa sommars höjdpunkter, nämligen två konsertanta framföranden av Richard Wagners opera Parsifal.

Konstnärligaledaren för Åbomusikfestspel, dirigenten Ville Matvejeff berättar om projektet: ”Höjdpunkten 2017 infaller då Åbomusikfestspelbjuder på en lätt komprimerad konsertant version av Richard Wagners Parsifal. Föreställningen koncentrerar sig på relationerna mellan huvudpersonerna och på själva dramat, framfört av sex solister i tre delvis förkortade akter. Vi får också uppleva en hisnande rolldebyt, då vår mest lyskraftiga operastjärna Karita Mattila för första gången framför Kundrys parti. Bland solisterna ingår även den ikoniske Matti Salminen samt en av världensstörsta Wagner stjärnor, Klaus Florian Vogt, som framfört Parsifals partii Bayreuth samt för tillfället tolkar rollen vid Deutsche Opera Berlin. Ytterligare tre rolldebutanter kompletterar solistgardet: Waltteri Torikka, Tapani Plathan och Juha Kotilainen. Richard Wagner var och är fortfarande en av operans absolut största reformatorer och i Parsifal ingår också förkristlig tematik. Ur denna synvinkel sett utgör föreställningen också en del av 500-årsjubileet av kyrkoreformationen.” 
”Villes förslag och inbjudan att göra min första Kundry i Åbo råkade komma vid en perfekt tidpunkt, eftersom jag redan länge övervägt att lägga denna roll till min repertoar. Det är en utmärkt roll för en dramatisk sopran. Då Ville dessutom lockade med en tillfredsställan de besättning var det lätt att tacka ja. Överlag har jag många roliga minnen från mina uppträdan den i Åbo, det är allt så med glädje jag åter kommer hit”, konstaterar Karita Mattila. 
Parsifal-föreställningarna är torsdag 10.8. kl. 18 och lö 12.8. kl. 14 i Åbo Konserthus. Konstnärlig arbetsgrupp:

Parsifal: Klaus Florian Vogt
Kundry: Karita Mattila
Gurnemanz: Matti Salminen
Amfortas: Waltteri Torikka
Klingsor: Tapani Plathan
Titurel: Juha Kotilainen
Chorus Cathedralis Aboensis
Åbo filharmoniska orkester
Ville Matvejeff, dirigent

Konserterna arrangeras i samarbete med Åbo stad samt Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighets projekt Reformationens märkesår 2017. Hela programmet för Åbo musikfestspel sommaren 2017 publiceras i februari.

Biljettförsäljning

Biljetter till Parsifal-föreställningarna finns till salufrom 17.10.2016 vid Ticketmaster Finlands
 (Lippupalvelu) försäljningspunkter i hela landet samt i kulturbutiken Ars Musica i Åbo konserthus. Förfrågningar om gruppförsäljning: Åbo musikfestspels kansli liisa.ketomaki@tmj.fi / 040 740 6200


Ytterligare information och intervjuförfrågningar

Verksamhetsledare Liisa Ketomäki, tel.040 740 6200, e-post liisa.ketomaki@tmj.fi

***

SOLISTFÖRÄNDRING I OPERAN DIE KALEWAINEN IN POHCJOLA

Följande samarbete mellan Åbo musikfestspel och Åbo filharmoniska orkester infaller i samband med världspremiären av Karl Müller-Berghaus opera Die Kalewainen in Pochjola 28.2.2017. Operaningår i det officiella Finland100-programmet.

Detta projekt har redan kungjorts tidigare, men av tidtabellsskäl blir det en förändring i solistgardet: i rollen som Ismo hör vi i stället för den svenska
sopranen Susanna Andersson en av Finlands ledande sopraner, Kaisa Ranta.
 Övriga solister är Johanna Rusanen-Kartano (Louchi), Christian Juslin (Achti Lemminkäinen), Petri Lindroos (Väinämöinen), Tommi Hakala (Ilmarinen) och Anna Danik (Luonnotar). Åbo filharmoniska orkester dirigeras av Leif Segerstam (28.2.-9.3.) och Ruut Kiiski (11.3.). Operan regisseras av Tiina
 Puumalainen och för scenografin står Teppo Järvinen. Ytterligare information: www.kalewainen.fi

Ladda pressmeddelande