Inlägg

Åbo musikfestspel avslutades med Emma Salokoskis konsert på Domino

Pressmeddelande, får publiceras 21.8.2016                                                 Åbo musikfestspel

Ladda pressmeddelande

Åbo musikfestspel avslutades med Emma Salokoskis konsert på Domino

Åbo musikfestspel arrangerades i år för 57:e gången och avslutades i går. 20 000 personer avnjöt helheten, som bestod av nästan trettio konserter och evenemang.

Såväl symfoniska konserter som jazz och lättare musik ingick i Åbo musikfestspels program. Festivalen utökade också antalet gratisevenemang.

”Vi överskred de mål vi ställt gällande besökarantal, så vi är mycket nöjda. Vi är också positivt överraskade att så många konserter sålde slut på förhand och vi försökte svara på efterfrågan genom att ordna några extra konserter. Inklusive gratisevenemangen lockade musikfestspelen ungefär 20 000 besökare, biljettförsäljningsmålen uppnåddes också. Det känns alltså bra att fortsätta mpt nästa år tillsammans med vår konstnärliga ledare Ville Matvejeff”, berättar Liisa Ketomäki, verksamhetsledare för Åbo musikfestspel.

Den klassiska musiken stod i fokus i programplaneringen, men utbudet breddades mot större mångsidighet än tidigare. Angelika Klas konserter i Sokos Hotel Hamburger Börs, Waltteri Torikka Trios konserter i Åbo domkyrka samt Emma Salokoskis konserter representerade det lättare utbudet inom festivalen. Förutom legender som Hannu Taanila presenterade festivalen också talrika unga begåvningar. De strålande bröderna Roozeman imponerade på publiken, och även Jonathan Roozemans samarbete med maestro Valerij Gergijev och Mariinskijteaterns orkester var minnesvärt. Päivi och Paavo Lipponens stiftelse har gett stöd åt unga sångsolister, som presenterade sitt kunnande för Åbopubliken. Gratisevenemang var bl.a. Minna Tervamäkis idrottsevenemang Minnas metoder, som ordnades enligt planerna trots hotande regnmoln samt Tuulikki Närhinsalos föredrag i biblioteket.

”Redan i fjol strävade vi efter att allt mer ge oss ut i vimlet i stadens centrum. Under invigningsdagen ordnade vi också minikonsertturnén Mitt i livet tillsammans med Åbo Stadscentrumsförening samt Sokos Wiklund, Saluhallen och Köpcentret Hansa. Vi strävar efter att öka andelen sådan verksamhet”, lovar Liisa Ketomäki.

Nästa år arrangeras Åbo musikfestspel 9.–19.8. År 2017 kommer festivalen att uppmärksamma 100-årsjubileet av Finlands självständighet samt Åbos roll som Reformationsjubileets huvudstad. Precis som i år kommer olika genrer och också överraskande helheter att ingå i programmet.

Tilläggsinformation och intervjuförfrågningar :

Verksamhetsledare Liisa Ketomäki, liisa.ketomaki@tmj.fi, puh. 040 740 6200

Bilder: http://seiloscafe.kuvat.fi/

Ville Matvejeff ny konstnärlig ledare för Åbo musikfestspel

Ville-10-DSC_8938-credit-Tuukka-Järventausta-768x623Stiftelsen för Åbo musikfestspels styrelse har enhälligt valt Ville Matvejeff till ny konstnärlig ledare för Åbo musikfestspel. Musikfestspelens nuvarande konstnärliga ledare, tenoren Topi Lehtipuu avslutar sin ledningsperiod efter denna festival och blir ny verksamhetsledare för Helsingfors festspel.

Ville Matvejeff (f. 1986) är känd som en exceptionellt mångsidig och bred musiker – såväl som dirigent, tonsättare och pianist. Under de senaste åren har Matvejeff haft framgång som dirigent och kommit att bli en av Finlands mest lovande dirigenter i den yngre generationen. Han har regelbundet dirigerat bl.a. Helsingfors stadsorkester, Åbo filharmoniska orkester, Uleåborgs stadsorkester, Tapiola Sinfonietta, Finländska Barockorkestern, Joensuu stadsorkester samt Finlands Nationaloperas orkester. Säsongen 2012–13 var han ordinarie dirigent vid Malmöoperan.

Matvejeff har tjänsgjort som biträdande dirigent och korrepetitor vid Kungliga Operan i Stockgolm samt som assistent vid flera produktioner tillsammans med Esa-Pekka Salonen, Leif Segerstam, Michael Güttler och Piergiorgio Morandi. Som 18-åring debuterade Ville Matvejeff som pianosolist med Radions symfoniorkester, med Susanna Mälkki som dirigent. Sedan 2012 har han uppträtt som Karita Mattilas pianistpartner bl.a. vid Hong Kong Arts Festival, Salle Pleyel och Théâtre du Châtelet i Paris och Wigmore Hall i London.

Matvejeff segrade i Helmi Vesa-pianotävlingen 2005 och fick tredje pris i Jyväskylä pianotävling 2007. Han har även etablerat sig som en av de mest begåvade tonsättarna i sin generation. Till de senaste kompositionsframgångarna hör hans violinkonsert, ett beställningsverk för Rundradion. Verket uruppfördes i september 2011 som första orkesterverk i det nya Musikhuset i Helsingfors, av Petri Aarnio, RSO och Osmo Vänskä. I januari 2014 inledde Matvejeff sin period som chefsdirigent för Jyväskylä Sinfonia och i mars 2015 kungjordes att hans kontrakt förlängs ända till 2019.

”Vi är glada och lyckliga att få en ung musikmångsysslare på uppåtgående som konstnärlig ledare för Åbo musikfestspel. Trots sin unga ålder har Ville Matvejeff  internationell erfarenhet som kompletterar musikfestspelens kunnande. Vi är nöjda att ha funnit en person som förutom konstnärligt kunnande också har erfarenhet av programplanering och ekonomi från en större kulturorganisation som Jyväskylä Sinfonia”, berättar Åbo musikfestspels styrelseordförande Maija Paloheimo.

Ville Matvejeff gläder sig över det kommande samarbetet med Åbo musikfestspel: ”Jag är mycket stolt och tagen, det är en ära att bli ny konstnärlig ledare för Åbo musikfestspel. Under detta årtionde har festivalen byggt upp en stabil ekonomisk och konstnärlig bas, vilket gör samarbetet speciellt lockande och inspirerande. Jag är speciellt glad över att jag i och med det konstnärliga ledarskapet kan fördjupa de utmärkta erfarenheter jag samlat sedan 2010 såväl vid Musikfestspelen som med Filharmoniska orkestern.”

Ytterligare information och intervjuförfrågningar: verksamhetsledare Liisa Ketomäki, tel. 040 740 6200, liisa.ketomaki@tmj.fi

Ladda pressmeddelande