Åbo musikfestspel inleder höstsäsongen med barytonen Peter Matteis och pianisten David Frays festivaldebut

Åbo musikfestspel inleder höstsäsongen med barytonen Peter Matteis och pianisten David Frays festivaldebut. Mattei och Fray framför Schuberts Winterreise. Klaus Mäkelä planerar programmet för 2022.

Åbo musikfestspel arrangerar höstsäsongens första konsert onsdag 13 oktober kl. 18 i Åbo konserthus. Vid konserten framför barytonen Peter Mattei och pianisten David Fray Schuberts Winterreise. För bägge konstnärerna handlar det om deras debut vid Åbo musikfestspel.

Parallellt med konserterna under slutet av året förbereds programmet för 2022, som dirigenten Klaus Mäkelä lovat planera – därmed fortsätter han som konstnärlig ledare för Åbo musikfestspel.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finlands beslut att avskaffa kravet på två meters säkerhetsavstånd togs emot med glädje vid Åbo musikfestspel – efter att musikfestspelen i augusti måste inhiberas i sista minuten kan man ändå inleda konsertssäsongen i oktober. På programmet står då en recital med svenske barytonen Peter Mattei och franske pianisten David Fray, där vi får höra Schuberts klassiker ”Winterreise”.

Barytonen Peter Mattei är en av vår tids mest efterfrågade och respekterade sångare, som ursprungligen skulle uppträda vid Åbo musikfestspel redan sommaren 2020 tillsammans med dirigenten Klaus Mäkelä och Sveriges radiosymfoniker. Konserten måste inhiberas på grund av coronavirusepidemin, men nu kommer han äntligen att uppträda vid Åbo musikfestspel tillsammans med pianisten David Fray – för bägge är det första gången de uppträder vid denna festival. ”Jag är mycket lycklig över att äntligen få ge en konsert vid Åbo musikfestspel och träffa dess fina publik. Det känns härligt att få uppträda igen och att komma till Finland är en stor glädje”, hälsar Peter Mattei.

”Det var alltså meningen att Peter Mattei skulle uppträda i Åbo redan 2020 – jag är alltså mycket glad att välkomna honom som vår gäst med detta recitalprogram och att vår publik får höra honom och David Fray”, säger Liisa Ketomäki, VD för Åbo musikfestspel, som är tillbaka från sin föräldraledighet. ”Peter Mattei har nyligen spelat in Winterreise (med pianisten Lars David Nilsson) och är en av mina absoluta favoritsångare. Matteis och Frays samarbete och tolkning av Winterreise får sin premiär vid Frankfurtoperan och Åvo musikfestspel. Jag tror vi kan vänta oss en unik upplevelse och vi önskar vår publik hjärtligt välkommen på konsert, för första gången på länge.”

Samarbetet med Klaus Mäkelä fortsätter

Samarbetet med konstnärliga ledaren, dirigenten Klaus Mäkelä fortsätter till 2022. Programmet för nästa år förbereds och konserter kommer att arrangeras såväl vid huvudevenemanget i augusti som under resten av året. ”Det är ett stort privilegium och en stor glädje för Åbo musikfestspel att få fortsätta samarbetet med Klaus Mäkelä i fråga om nästa års program. Coronatiden har berövat oss många möjligheter till fina upplevelser och på alla sätt och vis varit tung för konstnärer och oss andra i denna bransch. Nu är det ändå dags att vända blicken framåt. Det är fint att själv vara tillbaka vid arbetet tillsammans med vårt team vid festivalkansliet, som genomgått en del förändringar”, säger Liisa Ketomäki.

Program och konstnärer:

Franz Schubert (1797-1828): Winterreise D. 911, till dikter av Wilhelm Müller

Peter Mattei, baryton

David Fray, piano

***

Biljetter till konserten som publiceras i dag kommer till försäljning vid alla Lippupistes verksamhetspunkter 7.9.2021 kl. 10.

Precis som vid Åbo filharmoniska orkesters konserter säljs hälften av biljettkapaciteten och tillsvidare lämnas varannan plats tom. Vid konserten tillämpas även i övrigt gällande restriktioner och rekommendationer.

Konstnärlig ledare för Åbo musikfestspel är dirigenten Klaus Mäkelä.

Ytterligare information och intervjuförfrågningar:

VD Liisa Ketomäki, tel: 040 740 6200, e-post

***

Biljettförsäljning

Biljetter till Åbo musikfestspel säljs av Lippupiste vid alla Lippupistes verksamhetspunkter samt i R-kiosker i hela landet och via webbplatsen www.lippu.fi. Lippupistes boknings- och försäljningstjänst samt köprådgivning, MÅ-LÖ kl. 9-19 0600 900 900 (2€/inledd minut+ lsa/mta)

Konsertbiljetter kan också köpas från Monitori vid Salutorget, Auragatan 8, KOP-triangeln MÅ-FRE kl. 9-18, LÖ kl. 10-15.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Nyhetsbrev innehåller de senaste nyheter om konserter, evenemang och kampanjer.