Åbo musikfestspel förbereder programmet för nästa sommar. En del av programmet består av konserter flyttade ett år framåt från sommaren 2020, men också projekt som redan tidigare planerats för 2021 ingår.

Åbo musikfestspel inleder nästa sommarfestival lördagen den 7 augusti 2021 kl. 19 med en gala tillägnad residenstonsättaren Pēteris Vasks. Galan dirigeras av festivalens konstnärliga ledare, dirigenten Klaus Mäkelä. Olavi Uusivirtas två konserter flyttas från sommaren 2020 till nästa sommar: han uppträder 11 och 12 augusti 2021 vid det ståtliga Runsalavarvet. Sopranen Nadine Sierras konsert flyttas till augusti 2022.

ÖPPNINGSKONSERT 7.8.2021 kl. 19 Åbo Konserthus

Åbo musikfestspel förbereder programmet för nästa sommar. En del av programmet består av konserter flyttade ett år framåt från sommaren 2020, men också projekt som redan tidigare planerats för 2021 ingår. Nästa sommar tillägnas festivalens öppningskonsert residenstonsättaren, lettländske Pēteris Vasks musik. Vid konserten framförs bland annat Vasks violinkonsert Fjärran ljus (Tala gaisma), med violinisten Ilja Gringolts som solist. Mellersta Österbottens kammarorkester dirigeras av festivalens konstnärliga ledare Klaus Mäkelä. Pēteris Vasks kommer själv att närvara.

”Jag minns ännu ögonblicket, då jag för första gången hörde Pēteris musik. Violinkonserten ’Fjärran ljus’ öppnade för mig fönstret till en helt ny värld, och från det ögonblicket har jag varit en stor beundrare av hans fantastiska musik. Jag är mycket stolt över att få se just honom som vår gäst vid Åbo musikfestspel”, säger festivalens konstnärliga ledare Klaus Mäkelä.

Lö 7.8.2021 kl. 19 ÖPPNINGSKONSERT i Åbo konserthus

Aurora Marthens, sopran
Ilya Gringolts, violin
Louisa Tuck, cello
Kerttu Aalto-Setälä, flöjt
Nino Gvetadze, piano
Mellersta Österbottens kammarorkester
Klaus Mäkelä, dirigent

PĒTERIS VASKS :

Musica Dolorosa
Mellersta Österbottens kammarorkester, Mäkelä

3 Latviešu tautas dziesmas (3 lettländska folkvisor) för sopran, flöjt, cello och piano
Marthens, Aalto-Setälä, Tuck, Gvetadze

Violinkonsert ”Fjärran ljus” (“Tala gaisma”)
Gringolts, Mellersta Österbottens kammarorkester, Mäkelä

Olavi Uusivirta uppträder på Runsalavarvet 11 och 12 augusti 2021

De konserter med Olavi Uusivirta och hans ensemble som planerats äga rum vid Runsalavarvet denna sommar flyttas som sådana till augusti 2021: konserterna går av stapeln vid Runsalavarvet 11 och 12 augusti 2021 kl. 20.

”Vi vill bjuda på ett mångsidigt urval av upplevelser och en fin sådan blir säkert Olavi Uusivirtas uppträdande tillsammans med sin ensemble i Runsalavarvets Lindblomsal.  Olavi är en av Finlands mest begåvade och mångsidiga artister”, säger Liisa Ketomäki, VD för Åbo musikfestspel. ”Det är omöjligt att se hur coronavirusläget utvecklas från denna stund till nästa sommar, men globala kulturaktörer såsom Metropolitanoperan utgår ifrån att återvända till det normala säsongen 2021–2022. Därmed tänker vi oss att i augusti 2021 åter kunna njuta av fin festivalstämning i sommar-Åbo. Ifall det blir förändringar reagerar vi på dem i sinom tid”, konstaterar Ketomäki.

Nadine Sierras konsert flyttas till augusti 2022

Konserten med sopranen Nadine Sierra, Åbo filharmoniska orkester och dirigenten Lorenzo Passerini flyttas som sådan två år framåt, från sommaren 2020 till augusti 2022.

”Vi hittade ett nytt konsertdatum för augusti 2022 tillsammans med Nadine Sierra, Lorenzo Passerini och Åbo filharmoniska orkester och därmed flyttas konserten som sådan till detta datum. Under två år kanske programmet förändras en aning till exempel i fråga om enstaka operaarior, men konsertens struktur och programidé hålls oförändrad. Nytt konsertdatum är torsdagen den 18 augusti 2022. Vi publicerar konsertdatumet redan nu, eftersom våra kunder kommit med exceptionellt många frågor gällande den och så att den som så vill kan reservera sin plats i god tid”, konstaterar Ketomäki.

Nadine Sierra, sopran
Åbo filharmoniska orkester
Lorenzo Passerini, dirigent

Otto Nicolai (1810-1849):
Uvertyr till operan Die lustigen Weiber von Windsor (”Muntra fruarna i Windsor”)
Charles Gounod (1818-1893):
”Je veux vivre” ur operan Roméo et Juliette
Giacomo Puccini (1858-1924):
Intermezzo ur operan Manon Lescaut
Gaetano Donizetti (1797-1848):
“Quel guardo, il cavaliere” ur operan Don Pasquale
”Regnava nel silenzio” ur operan Lucia di Lammermoor
***
Leonard Bernstein (1918-1990):
ur operan Candide:
Uvertyr
“Glitter and be Gay”
Jules Massenet (1842-1912):
Gavotte ur operan Manon
Gerónimo Giménez (1852-1923):
”Me llaman la primorosa” ur operan El barbero de Sevilla
Giuseppe Verdi (1813-1901):
Uvertyr till operan La forza del destino (”Ödets makt”)
Gaetano Donizetti:
La scena della pazzia (Vansinnesscenen) ur operan Lucia di Lammermoor

Biljetterna till alla konserter vid Åbo musikfestspel finns till salu vid Lippupistes verksamhetspunkter. Biljetter till konserterna nämnda i detta pressmeddelande kommer till försäljning fredag 30.10. kl. 9 vid Lippupistes verksamhetspunkter.

***

Konstnärlig ledare för Åbo musikfestspel är dirigenten Klaus Mäkelä.  

Ytterligare information och intervjuförfrågningar
VD Liisa Ketomäki, tel: 040 740 6200, epost

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Nyhetsbrev innehåller de senaste nyheter om konserter, evenemang och kampanjer.