Kjell Westös succéroman Tritonus är utgångspunkten för konsertturnén Sanat & Sävelet (Ord & Toner)

Kjell Westös succéroman Tritonus är utgångspunkten för konsertturnén Sanat & Sävelet (Ord & Toner), som besöker Tammerfors, Helsingfors och Åbo 29.11.–2.12.2020

Konserten bygger på ett manus samt på växelverkan mellan författaren, verket och toppmusikerna. Kjell Westö är själv en del av föreställningen, han medverkar i turnén och träffar sina läsare. Tritonus-boken finns till salu signerad av författaren själv.

Kjell Westös verk Tritonus är exceptionellt rik i fråga om tematik, en skattkista full av en nästan ändlös mängd ständigt aktuella teman. Men också ämnen som är brännande aktuella just i dag finns med. Till dessa hör bl.a. vänskapens och musikens betydelse, den nutida människans stora rädslor från pandemier till ekokatastrofer och terrordåd, skammen som hör ihop med våld samt å andra sidan idealiseringen av en fysiskt stark man, behovet av att dra sig undan och vara ensamt samt människans behov att helas som en del av sitt samfund, med hjälp av sina vänner, utan att glömma människans sensuella sida, längtan efter kärlek och fysisk närhet.

Även musikaliskt är Westös bok lika rik, boken innehåller hundratals inspirerande musikreferenser. Både Förlaget, utgivare av originalverket på svenska, samt Westös finskspråkiga förläggare Otava har på sina webbplatser publicerat spellistor med Westös mångdimensionella verkbeskrivningar. Dessa imponerande element utgår kärnan till turnén Ord & Toner. Konsertplatserna är Tammerforshuset, Savoyteatern och Åbo Konserthus.

Vid konsertturnén uppträder mezzosopranen Jenny Carlstedt, pianisten Tuomas Turriago, flöjtisten Anna Aminoff, klarinettisten Mark Reding, pianisten Marja Rumpunen, stråkkvartetten FinesTRE, gitarristen Mikko Kosonen och författaren Kjell Westö. Tammerforshusets VD Paulina Ahokas intervjuar Westö.

”Vilka verk som framförs vid konserten är en överraskning, men vi kan avslöja att både dirigenten Thomas Branders och skärgårdscoverbandledaren Reidar Lindells musikaliska värld tolkas av framstående finländska konstnärer”, berättar Paulina Ahokas, VD för Tammerforshusert.

Evenemangsbolaget Tammerforshuset har redan under flera års tid utvecklat ett nytt slags koncept kring finländska författare, filosofer och andra litterärt framstående tänkare samt deras musikaliskt rika uttryck.

”Att Kjell Westös oerhört fina och aktuella verk Tritonus utkommit samt att coronakrisen råkar infalla samtidigt snarast tvingade oss att förverkliga detta koncept just nu. Aldrig förr har vi törstat så mycket efter att få omge oss med skönhet, trygga delade upplevelser och diskussion, med vars hjälp vi kan försöka få det som händer omkring oss ännu bättre”, konstaterar Paulina Ahokas.

Även författarna saknar redan sina läsare.

”Som författare tål jag ensamhet ganska bra, jag rentav behöver den. Samtidigt har jag alltid funnit stor glädje i mötena och tankeutbytet med läsarna. Och nu i restriktionernas tid förstår jag ännu tydligare än förr hur viktiga de här mötena varit och är. Utan växelverkan förtvinar tanken. Musiken är oerhört viktig för mig den också, och det ska bli spännande att höra de här fina artisternas tolkningar”, gläder sig författaren Kjell Westö.

”Fast det inte arrangeras fysiska bokmässor i Finland i år, är det ändå viktigt – kanske viktigare än någonsin – att det förs samtal om böcker och läsande och att läsarna får dela sina intryck och åsikter med andra. Jag tror att det finns en beställning på koncept som det här. För mig är de olika konstformerna syskon, det finns till exempel väldigt många författare som har musiken som sitt andra andliga hem. Att kombinera litteratur och musik känns därför naturligt för mig”, fortsätter Westö.

”Vi är verkligen glada över att kunna presentera denna föreställningen uppbyggd kring Kjell Westös succéroman i Åbo och vi tackar Kjell Westö, Paulina Ahokas och Tammerforshuset för denna aktuella idé. I Åbo musikfestspels nya strategi har redan under flera års tid ingått att utveckla sådana här samarbeten och högklassiga produktioner som kombinerar litteratur och musik är bekanta för vår publik. I Åbo har Westö lovat läsa fler inslag på svenska, vilket passar utmärkt väl i vår tvåspråkiga stad”, konstaterar Liisa Ketomäki, VD för Åbo musikfestspel.

Konsertturnén Sanat & Sävelet (Ord & Toner)

Konsertturnén förverkligas i samarbete mellan Tampere Live, Åbo musikfestspel och Savoyteatern.

Tammerforshusets promotorbolag Tampere Live lanserar i samband med denna turné det nya konceptet Sanat & Sävelet och ansvarar för planeringen av denna konserthelhet.

Föreställningar

Söndag 29.11.2020 kl. 18.00 Tammerforshuset, Stora salen
Tisdag 1.12.2020 kl. 19.00 Savoyteatern, Helsingfors
Onsdag 2.12.2020 kl. 19.00 Åbo konserthus

Biljettförsäljningen till konserten i Åbo inleds 30.9.2020 kl. 9 vid alla Lippupistes verksamhetspunkter. 

Ytterligare information och intervjuförfrågningar:
VD Liisa Ketomäki, tel: 040 740 6200, epost

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Nyhetsbrev innehåller de senaste nyheter om konserter, evenemang och kampanjer.