Åbo musikfestspel arrangerar tre nya konserter

Åbo musikfestspel arrangerar en matinékonsert söndag 4 oktober med Tuomas Katajala, Essi Höglund, Riitta-Liisa Ristiluoma, Senja Rummukainen och Eero Heinonen. Söndag 15 november ger pianolegenden Elisabeth Leonskaja en Beethovenrecital. Måndag 8 februari öppnar musiksfestspelen Katedralen klingar! -veckan med Vertavo-stråkvartetten från Norge. kon 8. helmikuuta, esiintyjinä norjalainen Vertavo-jousikvartetti. Konserten med Lise Davidsen och Leif Ove Andsnes flyttas framåt med en dag till 18 augusti.

Söndagen den 4 oktober kl. 14 arrangerar Åbo musikfestspel matinékonserten ”SCHUBERTIADE”. Vid konserten uppträder tenoren Tuomas Katajala, som nyligen charmerade publiken i Nationaloperans Covid fan tutte -produktion, violinisten Essi Höglund, altviolinisten Riitta-Liisa Ristiluoma, cellisten Senja Rummukainen och pianisten Eero Heinonen. Programmet för SCHUBERTIADE-konserten har planerats av festivalens konstnärliga ledare Klaus Mäkelä.

SCHUBERTIADE

sö 4.10.2020 kl. 14 Åbo Konserthus

Tuomas Katajala, tenor
Essi Höglund, violin
Riitta-Liisa Ristiluoma, altviolin
Senja Rummukainen, cello
Eero Heinonen, piano

Schubert: Arpeggione-sonaten (Senja Rummukainen & Eero Heinonen)
Harbison: November 19, 1828 (Essi Höglund, Riitta-Liisa Ristiluoma, Senja Rummukainen, Eero Heinonen)
Schubert: An den Mond, An Silvia, An der Musik (Tuomas Katajala & Eero Heinonen)

”Vid den här konserten får vi höra konstnärer, som hade planerats ingå vid festivalen i augusti 2020, men också Eero Heinonen, som medverkade vid festivalen senast 2019 och för första gången på länge även Riitta-Liisa Ristiluoma. Det känns viktigt och fint att få chansen att ordna denna konsert i Åbo. Konstnärerna ser verkligen fram emot att möta publiken”, gläds Liisa Ketomäki, VD för Åbo musikfestspel.

Precis som vid orkesterkonserterna beaktar man noggrant säkerhetsavstånden och  dryga 300 biljetter till Åbo Konserthus finns till salu. Konsertpubliken visas till sina platser med beaktande av säkerhetsavstånd. Åbo musikfestspel rekommenderar att man använder mask vid konserten. ”Vår personal kommer att använda mask vid tillställningen. Vi delar ut masker till alla i publiken och önskar att man tar emot och använder dessa, om man inte har egen mask med sig. I Europa har man kunnat arrangera konserter på detta vis – genom att begränsa publikmängden och beakta säkerhetsavstånd samt så att både publik och personal använder masker. Även mellan artister och publik kommer säkerhetsavståndet att vara tillräckligt långt. Konserten har ingen egentlig paus och den är en dryg timme lång. Vid evenemanget gör vi vårt bästa för att se till att allt löper utan köer och rusning. Våra kunders och konstnärers samt vår personals säkerhet är centralt för oss och genom alla dessa åtgärder är det tryggt att komma på konsert”, säger Liisa Ketomäki, VD för Åbo musikfestspel.

Biljettförsäljningen till konserten inleds 16.9.2020 kl. 9 vid alla Lippupistes verksamhetspunkter.

Elisabeth Leonskaja ger en Beethovenrecial 15 november

Pianolegenden Elisabeth Leonskaja ger en Beethovenrecital i Åbo Konserthus den 15 november kl. 14. Recitalen skulle ursprungligen inleda Åbo musikfestspel 2020. Leonskaja framför Ludwig van Beethovens tre sista pianosonater och konserten är samtidigt en del av Beethovens 250-årsfirande.

”Vi är mycket glada över att kunna arrangera denna konsert efter att regeringens direktiv från förra veckan gällande resor i arbetet trätt i kraft. Elisabeth Leonskaja är en av vår tids mest betydande pianister och programmet är en del av Beethovens 250-årsjubileum. Vid denna konsert följs samma åtgärder för publikens, konstnärernas och personalens trygghet som vid våra konserter i september och oktober. Publikmängden är begränsad, vi ansvarar för att köer och rusning inte uppstår, konserten ges utan paus och vi rekommenderar masker, vilket även personalen använder. Vi delar ut masker till alla i publiken och hoppas att man tar emot och använder dem, i fall man inte har en egen mask med sig. På detta sätt strävar vi för vår del efter att man tryggt ska kunna syssla med kultur i Åbo”, berättar Liisa Ketomäki, VD för Åbo musikfestspel.

Vertavo-stråkkvartetten öppnar Katedralen klingar! –veckan måndag 8 februari

Måndag 8 februari uppträder norska Vertavo-stråkkvartetten i Domkyrkan  och öppnar med konserten nästa årets Katedralen klingar! –veckan. Vid konserten framförs musik av Jaakko Kuusisto, Fanny Mendelssohn, Caroline Shaw och Antonín Dvorák. Vertavokvartetten från Norge består av violinisterna Øyvor Volle och Annabelle Merare, altviolinisten Berit Cardas och cellisten Bjørg Lewis.

Konserten med Lise Davidsen och Leif Ove Andsnes flyttas framåt med en dag

Konserten med Lise Davidsen och Leif Ove Andsnes flyttas framåt med en dag, ny konsertdag är 18.8.2021 (tidigare 17.8.). Lise Davidsen uppträder strax innan Åbobesöket vid operafestivalen i Bayreuth, vars tidtabeller förändrats på grund av coronavirusepidemin.

”Lise Davidsen vill absolut hålla fast vid konserten i Åbo, därför kom vi överens om att flytta den en dag framåt. Vi hoppas detta passar dem som redan löst ut sina konsertbiljetter. Konserten blir på så sätt en fin avslutning på nästa sommar”, säger VD Liisa Ketomäki.

***

Konserten med mezzosopranen JoyceDiDonato och barockensemblen Il Pomo d’Oro ingår fortsättningsvis i Åbo musikfestspels program i december. En del av musikfestspelens konserter sommaren 2020 har flyttats till 2021 (barytonen Thomas Hampsons konsert 24.4. och tenoren Juan Diego Flórez konsert 1.6.2021) och de finns till försäljning helt normalt vid Lippupistes verksamhetspunkter.

Biljetter till alla Åbo musikfestspels konserter finns till försäljning vid Lippupistes verksamhetspunkter.

Konstnärlig ledare för Åbo musikfestspel är dirigenten Klaus Mäkelä.

Ytterligare information och intervjuförfrågningar
VD Liisa Ketomäki, tel: 040 740 6200, epost

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Nyhetsbrev innehåller de senaste nyheter om konserter, evenemang och kampanjer.