Åbo musikfestspels program har publicerats i sin helhet

Förutom gästspel med internationella stjärnor bjuder festivalen på en serie kammarmusikkonserter med musikstäder som tema, intressanta föreläsningar och diskussioner samt ett mångsidigare utbud än förr.

 

ÅBO MUSIKFESTSPEL 6–16 augusti 2020

Denna sommar arrangeras Åbo musikfestspel för 61:a gången och går av stapeln 6–16 augusti. För programmet vid Finlands äldsta kontinuerligt arrangerade musikfestival ansvarar för andra gången dirigenten Klaus Mäkelä. I festivalutbudet ingår över 40 konserter och andra evenemang.

Som tidigare får festivalen besök av internationella stjärnor såsom sopranen Nadine Sierra och pianisten Elisabeth Leonskaja samt orkestrar och ensembler såsom Svenska radions symfoniorkester med stjärnbarytonen Peter Mattei som solist och Mellersta Österbottens violinorkester med violinisten Ilja Gringolts som solist. Residenstonsättare vid festivalen 2020 är Pēteris Vasks. I en intressant serie diskussioner och föreläsningar medverkar Seppo Kimanen, Laura Kolbe, Klaus Mäkelä, Helena Petäistö och Pēteris Vasks. Den amerikanske barytonen Thomas Hampson uppträdde vid festivalens öppningskonsert i fjol och återvänder nu till Åbo med ett amerikanskt recitalprogram. Vid konserter som kombinerar musik med litteratur och teater får vi uppleva skådespelarna Alina Tomnikov och Seela Sella. Vid Runsalavarvet blir det en afton med somriga sånger i sällskap av basen Matti Salminen, mezzosopranen Lilli Paasikivi och sopranen Mari Palo, bekanta från operans värld. Olavi Uusivirta uppträder också två kvällar i rad vid Runsalavarvet. Kasmir uppträder i Dominosalen på Konstens natt och Ilkka ”Ile” Vainio inleder sin 60-årsturné från Teatrosalen i Logomo. Festivalen avslutas 16.8. med en konsert, där vi under första halvan får höra Schumanns Dichterliebe framföras av tenoren Tuomas Katajala och pianisten Naoko Sonoda. Efter paus blir det kultverket Eight Songs for a Mad King av Sir Peter Maxwell Davies med barytonen Thomas Florio i kungens roll.

Redan tidigare har en del av festivalens konserter offentliggjorts: vid tjuvstartskonserten 28.7. uppträder tenoren Juan Diego Flórez och pianisten Vincenzo Scalera, den 4 oktober kontratenoren Franco Fagioli och Basels kammarorkester och den 7 december ger den amerikanska mezzosopranen Joyce DiDonato en konsert tillsammans med barockensemblen Il Pomo d’Oro.

 

Pianisten Elisabeth Leonskaja inleder Åbo musikfestspel den 6 augusti 2020

Pianolegenden Elisabeth Leonskaja uppträder vid Åbo musikfestspels öppningskonsert den 6 augusti kl. 19 i Åbo konserthus. Hon framför Ludwig van Beethovens tre sista pianosonater. Konserten är samtidigt en del av Beethovens 250-årsjubileumsår.

 

En serie kammarmusikkonserter kring temat musikstäder tar oss med på en resa till S:t Petersburg, Wien, Paris och Leipzig. Konsertserien kompletteras med temaföreläsningar av Seppo Kimanen, Laura Kolbe och Helena Petäistö.

Fredag 7.8. blir det en konsert kring temat S:t Petersburg i Sigynsalen. Estraden intas av basen Markus Suihkonen, violinisten Nikita Boriso-Glebsky, cellisterna Klaus Mäkelä och Torleif Thedéen samt pianisterna Martin James Bartlett och Juho Pohjonen. På programmet står musik av Dmitrij Sjostakovitj, Modest Mussorgskij, Galina Ustvolskaja och Pjotr Tjajkovskij.

Paris tillägnas två konserter. Vid konserten Paris I i Sigynsalen 9.8. uppträder pianisten Nino Gvetadze, violinisterna Andrej Power och Elise Båtnes, altviolinisten Catherine Bullock, cellisten Torleif Thédeen och harpisten Päivi Severeide. På programmet står musik av Ravel, Debussy, Couperin och César Franck. Vid konserten Paris II i Åbo slott 10.8. får vi höra musik av Satie, Debussy och Ravel, spelad av Torleif Thedéen, pianisten Antti Siiralan och Vertavo-stråkkvartetten från Norge.

Leipzig-temakonserten hålls i Betelkyrkan 13.8. Musik av J.S. Bach, Robert och Clara Schumann samt Felix Mendelssohn framförs av violinisterna Elise Båtnes och Essi Höglund, altviolinisten Catherine Bullock, cellisten Louisa Tuck, pianisten Antti Siirala och Gringolts-stråkkvartetten.

Wien har kallats musikens mecka och tillägnas två konserten. Konserten Wien I i Betelkyrkan kombinerar Haydns stråkkvartett ”Soluppgång” (Gringolts-kvartetten) med Beethovens månskenssonat för piano (Naoko Sonoda). Vid konserten Wien II framför tenoren Tuomas Katajala, violinisten Essi Höglund, altviolinisten Catherine Bullock, cellisten Senja Rummukainen samt pianisterna Nino Gvetadze och Naoko Sonoda ett mångsidigt program i Åbo slott, bl.a. älskade Schubertstycken som An die Musik, Die Forelle och Erlkönig.

 

Skådespelarlegenden Seela Sella, sopranen Pia Freund och pianisten Kristian Attila uppträder två kvällar i Sigynsalen

Seela Sella reciterar brev av kända konstnärspar vid två konserter som kombinerar musik och poesi 10. och 12.8. Verket skildrar olika skeden och känslor i konstnärsparens liv (bl.a. Sibelius och Kuula) samt vad det handlar om att vara ensam och tillsammans, att blomstra, växa upp och avstå, befinna sig mitt i skapelse och förstörelse. Traditionellare och nyare pärlor ur den finländska vokalmusiken skapar en dialog med brev skrivna av bl.a. Aino Sibelius och Alma Kuula samt dikter av Katri Vala, L. Onerva och Aila Meriluoto. Musiken är komponerad av bl.a. Sibelius, Kuula, Madetoja, Kilpinen, Attila och Ilkka Kuusisto.

 

Alina Tomnikov tolkar Tolstoj i Åbo slott 15.8.

Alina Tomnikov representerar det yngre skådespelargardet och läser utdrag ur Leo Tolstojs Kreutzersonat på finska och ryska i Åbo slott. ”Kreutzerkonserten utgår från Beethovens ikoniska Kreutzersonat, som inspirerade Janáček att komponera sin stråkkvartett och Tolstoj att skriva sin roman. De sammanförs vid konserten via utdrag lästa av Alina Tomnikov”, berättar konstnärliga ledaren Klaus Mäkelä. Förutom Tomnikov uppträder violinisten Essi Höglund, pianisten Naoko Sonoda och Vertavo-stråkkvartetten.

 

Pēteris Vasks är residenstonsättare vid Åbo musikfestspel 2020.

Vasks kommer själv att vara närvarande i Åbo och verk av honom framförs vid flera konserter. Lördag 8.8. arrangeras en Vasks-gala i Åbo konserthus. Mellersta Österbottens kammarorkester med Klaus Mäkelä som dirigent framför Vasks violinkonsert ”Distant Light” och i programmet ingår också Musica Dolorosa och tre lettländska folksånger. Förutom Ilja Gringolts, kammarorkestern och Mäkelä medverkar sopranen Aurora Marthens, cellisten Louisa Tuck, flöjtisten Kerttu Aalto-Setälä och pianisten Juho Pohjonen.

 

”Jag minns ännu ögonblicket, då jag för första gången hörde Pēteris musik. Violinkonserten ’Fjärran ljus’ öppnade för mig fönstret till en helt ny värld, och från det ögonblicket har jag varit en stor beundrare av hans fantastiska musik. Jag är mycket stolt över att få se just honom som vår gäst vid Åbo musikfestspel”, gläder sig festivalens konstnärliga ledare och Vasksgalans dirigent Klaus Mäkelä, som också kommer att diskutera med Vasks före konserten.

 

Matti Salminen, Lilli Paasikivi och Mari Palo vid Runsalavarvet

Runsalavarvet fylls av schlager och somriga sånger under två kvällar (10. och 11.8.), då kungabasen Matti Salminen uppträder tillsammans med mezzosopranen Lilli Paasikivi och sopranen Mari Palo. Med på estraden är också violinisten Petteri Iivonen, pianisten Jukka Nykänen och kontrabasisten Eero Ignatius.

 

Amerikanske stjärnbarytonen Thomas Hampson återvänder till Åbo.

Amerikanske barytonen Thomas Hampson återvänder till Åbo och ger en egen recital lö 15.8. kl. 19 i Åbo konserthus. Konserten Songs of America presenterar amerikansk repertoar, sånger Hampson velat göra mer kända. Hampsons pianist är Vlad Iftinca. Repertoaren är ett ståtligt musikaliskt panorama över amerikanska melodier samt musik av Cole Porter och Leonard Bernstein.

Den amerikanska sopranen Nadine Sierra tvingades inhibera sitt uppträdande i Åbo senaste sommar och kommer att på Thomas Hampsons inbjudan göra honom sällskap på scenen vid denna konsert.

 

Amerikanska sopranen Nadine Sierras konsert med Åbo filharmoniska orkester och dirigenten Lorenzo Passerini i Åbo konserthus 13.8. kl. 18 har offentliggjorts redan tidigare.

”Senaste sommar var Nadine Sierra tyvärr tvungen att avboka sitt framträdande men i år uppträder hon vid två konserter, både som solist med ÅFO 13.8. samt på inbjudan av Hampson vid dennes recital 15.8, så publiken kommer att bli furstligt belönad efter sin långa väntan”, konstaterar Liisa Ketomäki, VD vid Stiftelsen för Åbo musikfestspel.

 

Kammarmusik i Kakola

Fredag 14.8. uppträder norska Vertavo-stråkkvartetten i Kakolas sal, vars entré ligger endast några steg från funikularen. Vid konserten framförs musik av Jaakko Kuusisto, Fanny Mendelssohn, Caroline Shaw och Antonín Dvorák. Vertavokvartetten från Norge består av violinisterna Øyvor Volle och Annabelle Merare, altviolinisten Berit Cardas och cellisten Bjørg Lewis.

 

Hemkonserter hos Aino och Jarkko Ruohola samt i ärkebiskopens residens

Vid Aino och Jarkko Ruoholas hemkonsert 8.8. uppträder violinisten Elise Båtnes samt cellisterna Louisa Tuck och Klaus Mäkelä. Ärkebiskopens hemkonsert 15.8. förverkligas i samarbete med Bokmässan i Åbo. På programmet står dikter av poeten Johanna Venho samt musik med violinisten Essi Höglund och cellisten Senja Rummukainen.

 

Olavi Uusivirta, Kasmir och Ile Vainio för första gången vid Åbo musikfestspel

Emmavinnaren Olavi Uusivirta uppträder vid Runsalavarvet i Åbo under två kvällar, 12 och 13.8. Kasmir, som nyligen utkommit med ett nytt album, uppträder i Domino 13.8. i samband med Konstens natt i Åbo tillsammans med pianisten Lasse Piirainen. Ilkka ”Ile” Vainio fyller 60 år i år och inleder sin jubileumsturné vid Åbo musikfestspel: konserten Hela folkets sånger går av stapeln i Teatro på Logomo 12.8.

 

”Åbo musikfestspel är ett evenemang för alla Åbobor, alltså vill vi erbjuda ett möjligast mångsidigt program, trots att den huvudsakliga tyngdpunkten fortsättningsvis ligger på klassisk musik”, säger Liisa Ketomäki, VD för Åbo musikfestspel.

 

Förutom ovannämnda konserter finns hela det omfattande och mångsidiga programmet för Åbo musikfestspel på musikfestspelens webbplats www.tmj.fi

 

Mästarkurser vid Åbo musikfestspel

Mästarkurserna i piano med Niklas Pokki och Antti Siirala fortsätter 14.–18.8.2020.

 

Redan tidigare har Åbo musikfestspel offentliggjort några konserter som infaller utanför festivalsäsongen i augusti.

 

Juan Diego Florez & Vincenzo Scalera 28.7.

Stjärntenoren Juan Diego Flórez anländer äntligen till Åbo med Vincenzo Scarela som pianist. Flórez hör till världens mest efterfrågade operasångare och har bl.a. kallats operans Roger Federer.

 

Nadine Sierra & Åbo filharmoniska orkester 13.8.

Sopranen Nadine Sierra uppträder den 13. augusti med Åbo filharmoniska orkester och dirigenten Lorenzo Passerini. Konsertens program har pubcerarts i sin helhet på festspelens webbsida.

 

Peter Mattei & Sveriges radios symfoniorkester 14.8.

Åbo musikfestspel bjuder in Sveriges radios symfoniorkester, som uppträder vid festivalen fredag 14.8. kl. 19. Konserten dirigeras av festivalens konstnärliga ledare Klaus Mäkelä och solist är svenske barytonen Peter Mattei. På programmet står Ravels Le Tombeau de Couperin (Couperins grav), Mozartarior för baryton samt Sibelius sjätte och sjunde symfoni.

 

Franco Fagioli & Basels kammarorkester 4.10.

Kontratenoren Franco Fagioli charmade publiken i Åbo musikfestspels Agrippina-opera i fjol och återvänder nu med Basels kammarorkester och ett Mozartprogram, som finns publicerat i sin helhet på musikfestspelens hemsidor. Konserten går av stapeln samma veckoslut som Bokmässan i Åbo, vars tvärkonstnärliga tema 2020 är musiken.

 

Joyce DiDonato & Il Pomo d’Oro 7.12.

Måndag 7.12. kl. 19 i Åbo konserthus bjuds vänner av barockmusik på en riktig lyxkväll tillsammans med amerikanska mezzosopranen Joyce DiDonato och barockorkestern Il Pomo d’Oro. Vid konserten Joyce DiDonato: My Favourite Things bjuds det på mezzosopranens favoritarior av tonsättare som Monteverdi, Händel och Gluck. Repertoaren finns publicerad i sin helhet på musikfestspelens hemsidor.

 

Biljettförsäljningen till alla konserter vid Åbo musikfestspel inleds 10.3. vid alla Lippupistes verksamhetspunkter 10.3.

 

Konstnärlig ledare för festivalen är dirigenten Klaus Mäkelä, som också ansvarar för festivalprogrammet 2021.

 

Ytterligare information och intervjuförfrågningar:

VD Liisa Ketomäki, tel: 040 740 6200, epost

 

***

Biljettförsäljning

Biljetter till Åbo musikfestspel säljs av Lippupiste, vid alla Lippupistes försäljningspunkter och R-kioskerna i hela landet samt via webbplatsen www.lippu.fi.

Biljettreservationer och -försäljning samt köprådgivning per telefon 0600 900 900. Samtalet kostar 1,98 €/min + msa/lna (Tjänsten är öppen må-lö kl. 9–21, sö kl. 10–18).

Biljetter till konserten finns också till salu vid Åbo filharmoniska orkesters biljettförsäljning i Åbo konserthus (Aninkaisgatan 9) to–fre kl. 12–16: Tel. (02) 262 0333, . Reservationer tas också emot av Åbo musikfestspels kansli: +358 (0)40 632 3397, .

 

Alla Åbo musikfestspels 2020 artister och gäster:

 

Kerttu Aalto-Setälä

Kristian Attila

Martin James Bartlett

Catherine Bullock

Elise Båtnes

Nikita Boriso-Glebskyg

Juan Diego Flórez

Thomas Florio

Pia Freund

Ilya Gringolts

Nino Gvetadze

Thomas Hampson

Jenni Haukio

Camilla Hoitenga

Essi Höglund

Vlad Iftinca

Eero Ignatius

Petteri Iivonen

Tuomas Katajala

Eija Kankaanrinta

Kasmir

Seppo Kimanen

Laura Kolbe

Uli Kontu-Korhonen

Eveliina Kytömäki

Elisabeth Leonskaja

Mikko Luoma

Aurora Martens

Peter Mattei

Klaus Mäkelä

Jukka Nykänen

Lilli Paasikivi

Mari Palo

Lorenzo Passerini

Helena Petäistö

Jerry Piipponen

Lasse Piirainen

Johannes Piirto

Juho Pohjonen

Andrej Power

Nadine Sierra

Senja Rummukainen

Matti Salminen

Vincenzo Scalera

Seela Sella

Päivi Severeide

Antti Siirala

Naoko Sonoda

Markus Suihkonen

Andreas Sundén

Torleif Thedéen

Alina Tomnikov

Louisa Tuck

Ville Urponen

Olavi Uusivirta

Ilkka ”Ile” Vainio

Pēteris Vasks (residenssisäveltäjä)

Johanna Venho

Tuulia Ylönen

 

Gringoltskvartetten

Vertavokvartetten

 

Mellersta Österbottens Kammarorkester

Sveriges Radios Symfoniorkester

Åbo filharmoniska orkester

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Nyhetsbrev innehåller de senaste nyheter om konserter, evenemang och kampanjer.