Sveriges Radios Symfoniorkester och barytonen Peter Mattei samt mezzosopranen Joyce DiDonato ger konserter vid Åbo musikfestspel 2020

Åbo musikfestspel bjuder in Sveriges Radios Symfoniorkester till Åbo, där orkestern uppträder fredag 14 augusti 2020 kl. 19. Konserten dirigeras av festivalens konstnärliga ledare, dirigenten Klaus Mäkelä, och solist är den svenska barytonen Peter Mattei, som för tillfället sjunger huvudrollen i uppsättningen av Alban Bergs Wozzeck vid Metropolitanoperan i New York. Programmet vid Åbokonserten består av Ravels Le Tombeau de Couperin, Mozartarior för baryton samt Sibelius sjätte och sjunde symfoni. Konserten arrangeras i samarbete med Sveriges Radios Östersjöfestival.

”Sveriges Radios Symfoniorkester är en av Nordens främsta orkestrar och sex år har redan förflutit sedan deras förra gästspel. Det är en stor ära för oss att kunna bjuda in orkestern till Åbo igen och dessutom tillsammans med Peter Mattei, som hör till världens mest efterfrågade sångare. En unik afton utlovas i och med att vår konstnärliga ledare Klaus Mäkelä, orkesterns huvudgäst, dirigerar just denna konsert”, säger Liisa Ketomäki, VD för Åbo musikfestspel. ”Städerna Åbo och Stockholm har ett nära samarbete och denna konsert bygger vidare på den växelverkan och det kulturutbyte som pågått i århundraden och bara intensifieras ytterligare under kommande år”, fortsätter Ketomäki.

Åbo musikfestspel har redan tidigare meddelat att man utvidgar sitt konsertutbud med noggrant utvalda tillfällen utöver sommarsäsongen. Måndag 7 december 2020 kl. 19 i Åbo konserthus får vänner av barockmusik njuta av en konsert med den amerikanska mezzosopranen Joyce DiDonato och barockorkestern Il Pomo d’Oro. Vid konserten Joyce DiDonato: My Favourite Things får vi höra mezzons favoritarior av tonsättare som Buonamente, Cesti, Dowland, Gluck, Händel, Hasse, Monteverdi, Merula och Rossi.

Amerikanskan Joyce DiDonato hör även hon till operavärldens mest lysande stjärnor. I februari uppträder hon vid Metropolitanoperan i New York, där hon sjunger huvudrollen i Händels opera Agrippina. Både Wozzeck och Agrippina visas i Finland vid Finnkinos Met Live HD -visningar.

”Ifall publiken hittar våra konserter även vid andra tidpunkter än i augusti, om det finns efterfrågan, strävar Stiftelsen för Åbo musikfestspel att i enlighet med sin strategi producera dylika evenemang även under kommande år. Joyce DiDonato är en mångsidig konstnär som säkert lockar även ny publik till operakonsten. Det är finfint att få se henne i Åbo med ett program som känns meningsfullt för henne själv. Il Pomo d’Oro har besökt oss så många gånger att samarbetet känns mycket naturligt”, konstaterar Liisa Ketomäki.

Biljettförsäljningen till bägge konserterna (14.8.2020 och 7.12.2020) inleds vid alla Lippupistes försäljningspunkter 9.1.2020 kl. 12.

Åbo musikfestspel har redan tidigare publicerat programmet för fyra andra konserter detta år. Barytonen Aarne Pelkonen uppträder tillsammans med några av Finlands främsta musiker i februari. Tenoren Juan Diego Flórez ger tillsammans med pianisten Vincenzo Scalera en konsert den 28 juli som tjuvstart till festivalen i augusti. Sopranen Nadine Sierra uppträder tillsammans med Åbo filharmoniska orkester den 13 augusti. Kontratenoren Franco Fagioli och Basels kammarorkester bjuder på ett Mozartprogram den 4 oktober samtidigt som Bokmässan går av stapeln i Åbo.

”Vi befinner oss i ett skede av stark tillväxt och vi strävar till näst efter allt starkare internationell synlighet och publik. Vi vill öka kulturturismen till Åbo och naturligtvis till hela Finland. Det här kommer vi att informera mer om redan innan vi publicerar hela festivalprogrammet i mars”, berättar Liisa Ketomäki.

***

Åbo musikfestspel publicerar hela sitt program tisdag 10 mars 2020. Konstnärlig ledare för festivalen är dirigenten Klaus Mäkelä.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Nyhetsbrev innehåller de senaste nyheter om konserter, evenemang och kampanjer.