Havsljud hemma hos kommodoren

Kommodoren vid Turun Pursiseura (Åbo segelsällskap) Samuli Salanterä intervjuades

 

Vad inspirerade er att öppna ert hem för en konsert?

”Kommodorens hemkonsert är vår gamla flygels debut för en stor publik. Instrumentet är en Bechsteins A-flygel från 1907, och jag köpte den för min fru för vår tionde bröllopsdag. Hos oss har den spelats alldeles för sällan. En gång har den spelats för Arnold Rüütel, Estlands president, men annars har den mest använts för att spela traditionella julsånger för den närmaste familjen. Å andra sidan är den därför i väldigt bra skick – de ursprungliga hamrarna finns kvar.

Den över 100 år gamla flygeln skeppades från Bechsteins fabrik i Berlin till en pianoaffär i Helsingfors, därifrån den såldes till Auragatan i Åbo. Därifrån köptes den till vårt hem med hjälp av en pianostämmare. Den har alltså en lång historia i Åbo. Det skulle vara intressant om någon kände igen pianot och kunde berätta oss mera om dess tidigare liv.

Hur hörs havstemat i konsertprogrammet?

I segling är havets och vindens ljud viktiga, och med dem kan man trimma seglarna. Konserten består av verk vars struktur påminner om segling samt havets och vindens ljud. Starka och tysta stunder varierar. Havet kan vara lugnande, men även hotfullt. Vi bad att det även skulle inkluderas glada stycken i programmet för att påminna om balansen i livet – det finns alltid plats för även glädje.

Vad betyder musik och Åbo musikfestspel för er?

Hemkonserten är den första i sitt slag hos oss, men jag har representerat ett företag som gjort sponsorsamarbete med musikfestspelen redan på 1990-talet. Kultur är en inneboende del av människans välmående och det är en utmärkt chans för ett företag att få vara med och främja det.

Bildkonst har kanske inspirerat vår familj mer än musik, men man kan njuta av musik trots att man inte själv spelar ett instrument. Musik är en del av vår vardag och det främjar välmående, hjälper att slappna av och reducerar stress. En hemkonsert möjliggör en sådan njutning för såväl oss som andra.”

 

Kommodorens hemkonsert lö 10.8. kl. 13 & 15

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Nyhetsbrev innehåller de senaste nyheter om konserter, evenemang och kampanjer.