Amerikanska tenoren Michael Fabiano och Saara-Sofia Sirén diskuterar om musikens roll i elevernas vardag

Michael Fabiano, som uppträder den 11 augusti på Åbo musikfestspel, och Saara-Sofia Sirén, ordförande för Åbo musikfestspelsstiftelse, diskuterar i Åbo stadsbiblioteks Studio fredagen den 9 augusti klockan 15–16 om musikens roll i de finska och amerikanska skolsystemen. Fritt inträde. Diskussionen förs på engelska. Diskussionen är en del av en serie paneldiskussioner och föreläsningar.

Michael Fabiano är en av de mest efterfrågade tenorerna i sin tid, och han uppträder regelbundet i både USA och operahusen i Europa.

Utöver sin operakarriär har Michael Fabiano år 2016 grundat välgörenhetsorganisationen ArtSmart (www.artsmart.org), vars mening är att erbjuda avgiftsfria sånglektioner för barn och ungdomar som inte annars hade ekonomisk möjlighet till lektioner. Sånglektionerna integreras i den vanliga läseordningen. Verksamheten har under tre år spridit sig i tio skolor i Newark, Philadelphia, San Fransisco och New York. Eleverna är över 180 till antalet, och över 30 000 lektioner har hållits. Organisationen har kunnat bevisa att elevernas skolframgång har ökat och en del har fortsatt med universitetsstudier och till och med yrkesutbildning inom musik.

Under diskussionstillfället fredagen den 9.8 berättar Fabiano om ArtSmart och Saara-Sofia Sirén om det finska skolsystemets offentliga konst- och musikuppfostran.

Fabian uppträder söndagen den 11 augusti klockan 19 i Åbo konserthurs. Konserten är hans debyt i Finland. Konsertens pianist ändras: pianisten Eytan Pessen har skadat sin hand, och istället för honom hör vi amerikans-italienska Vincenzo Scalera. Scalera för till de mest ansedda lied-pianisterna och har under åren uppträtt med bland annat Carlo Bergonzin, Monserrat Caballén, José Carreras, Renata Scotto och Vittorio Grigolo.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Nyhetsbrev innehåller de senaste nyheter om konserter, evenemang och kampanjer.