Åbo musikfestspel, som arrangeras för 60:e gången, inleds på torsdag

Åbo musikfestspel arrangeras denna sommar för 60:e gången 8.–22.8.2019. För programplaneringen vid Finlands äldsta kontinuerligt arrangerade festival svarar för första gången dirigenten Klaus Mäkelä. I festivalens mångsidiga utbud ingår nästan 50 konserter och andra evenemang. Vid festivalen uppträder internationella stjärnor som amerikanska toppbarytonen Thomas Hampson och pianisten Khatia Buniatishvili, utländska orkestrar från Åbos vänstäder såsom Concerto Köln med den tyske barytonen Benjamin Appl, Asasello-stråkkvartetten och och Mariinskijorkestern från S:t Petersburg under ledning av Valerj Gergijev samt unga finländska och utländska förmågor som exempelvis festivalens residenstonsättare Sauli Zinovjev och residenskonstnär Sergej Malov. Konserterna går av stapeln på traditionella konsertplatser som Konserthuset, Sigynsalen och Domkyrkan men också t.ex. i Åbo slott, olika hem i Åboregionen samt herrgårdarna Qvidja och Brinkhall. Musikfestspelen medverkar också vid Paavo Nurmi Marathon.

Amerikanske barytonen Thomas Hampson och Åbo filharmoniska orkester under ledning av Klaus Mäkelä inleder festivalen

Vid festivalens öppningskonsert uppträder den amerikanska toppbarytonen Thomas Hampson tillsammansa med Klaus Mäkelä och Åbo filharmoniska orkester framför sånger ur sångcykeln ”Des Knaben Wunderhorn”. Vid konserten framförs också uvertyren ur Wagners opera Mästersångarna i Nürnberg, Saariahos Asteroid 4179: Toutatis och Richard Strauss ikoniska ”Also sprach Zarathustra”. Studerande från Sibelius-Akademin kompletterar Åbo filharmoniska orkesters stråksektioner.

Sopranen Dorothea Röschmann har tyvärr varit tvungen att inhibera konserten på grund av en plötslig sjukdom.

Unga residenskonstnärer: tonsättaren Sauli Zinovjev och violinisten Sergej Malov

Åbo musikfestspel har bjudit in Sauli Zinovjev som sin residenstonsättare samt av honom beställt ett nytt kammarmusikverk och en festivalfanfar. Verk av den unge tonsättaren framförs vid flera konserter. Beställningsverket Sospirando 4 ”Schubert” framförs den 19 augusti kl. 13 vid konserten Cello Day II i Domkyrkan strax innan Schuberts finfina stråkkvintett. För framförandet svarar violinisterna Sergej Malov och Anna-Liisa Bezrodny, altviolinisten Atte Kilpeläinen samt cellisterna Jan-Erik Gustafsson och Klaus Mäkelä.

”En av de mest stadiga pelarna för livskraftigheten i vårt musikliv har alltid varit och är fortfarande ny musik som en del av konsertprogrammen. Det är en stor ära för mig som residenstonsättare vid den 60:e upplagan av Åbo musikfestspel att ge den yngsta generationen av konstmusiktonsättare ett ansikte. Med mitt eget livsverk vill jag vara med om att stärka den nyaste musiken som en stark del av vårt musikaliska arv”, säger Sauli Zinovjev.

Sergej Malov är en verklig musikalisk multibegåvning, som uppträder såväl med violin, altviolin, violoncello da spalla och barockviolin. Hans YouTube-videon med violincello da spalla har setts över en miljon gånger. Vid Åbo musikfestspel uppträder han vid sammanlagt sju konserter med både solorepertoar, som duo med Nikita Boriso-Glebsky i Runebergsalen, i olika kammarmusiksammansättningar samt med barockorkestern Concerto Köln.

Jazz i Åbo slott: Claes Anderssons minneskonserter 20 och 21 augusti

Claes Andersson och Julia Korkman skulle uppträda i Åbo slott med två sinsemellan olika konserter den 20 och 21 augusti. Efter Anderssons överraskande bortgång beslöt musikerna och festivalen att arrangera konserterna till Claes Anderssons minne. Vid pianot sitter Riitta Paakki, som även tidigare vikarierat Andersson och spelat fyrhändigt med honom ett par gånger. Tillsammans med duon uppträder Teemu Mattsson och Robi de Godzinsky.

”Tillsammans med Claes’ anhöriga kom vi musiker fram till att inte inhibera konserterna. Istället gör vi dem som tribut till honom. I konserterna lyfter vi fram sånger som var viktiga för Claes samt hans egna ord- och tonsättningar. Musiken och poesin var Claes’ sätt att bearbeta känslor och det känns naturligt att föra detta arv vidare. I konserten framför vi också det nya stycket “Inandning, utandning” som vi arbetade på med Claes, bara ett par veckor sedan”, berättar Julia Korkman.

De populära hemkonserterna fortsätter

Hemkonserterna fortsätter vid detta års festival och på grund av stor efterfrågan ges programmen flera gånger. Vi bjuds på hemkonsert till kommodoren vid Åbo segelsällskap Samuli Salanterä och Sanna Salanterä 10.8., till herrgården Qvidja (i samarbete med Qvidja Events) 9–11.8. där Ilkka Herlin och Saara Kankaanrinta är konsertvärdar, ”hem” till Erik XIV på Åbo slott 12. 8., till Villa Solin med stadsdirektör Minna Arve som värdinna 13.8., till Brinkhalls herrgård 14.8. med ordföranden för Stiftelsen för kulturarvet i Finland Kaija Hartiala som värdinna samt till ärkebiskopens residens 17.8. där ärkebiskop Tapio Luoma och Pirjo Luoma tar emot.

André Wickström, Felix Zenger och Tommy Lindgren strålar vid Runsalavarvet

Den 13 augusti uppträder André Wickström, Felix Zenger och Tommy Lindgren på Runsalavarvet. Wickström är den första finländska standupkomiker som erövrat internationella estrader. Han har uppträtt flitigt i de nordiska länderna och gjort intryck med sina skarpsynta kommentarer om våra behjärtansvärda grannar. Felix Zenger har kallats denna planets främsta beatboxare och är en sällsynt multibegåvning som får sin publik att tappa hakan. Hans framträdanden är lätt beroendeframkallande och innehåller både mer traditionell beatboxing samt ljudvärldar skapade med hjälp av effekter och looping. Specialäst är den explosivt energiska rapparen Tommy Lindgren, känd som frontman i Don Johnson Big Band.

Musikens superhelg 9.-12.8.2019:

Festivalens första helg är full av högklassiga konserter. Fredagen den 9 augusti får vi höra Asasello-stråkkvartetten tolka Sjostakovitjs åttonde stråkkvartett, komponerad 1960 d.v.s. samma år som Åbo musikfestspel arrangerades för första gången. Andra hälften av konserten ägnas åt Mussorgskijs Bilder på en utställning, utsökt framförda av pianisten Eero Heinonen.

Lördagen den 10 augusti intas Konserthusets estrad av Concerto Köln, en av Europas främsta barockensembler, tillsammans med den unge tyske barytonen Benjamin Appl och violinisten Sergej Malov. Konserten är tillägnad J.S. Bachs musik och omfattar sinfonia-stycken och arior ur hans kantater samt hans violinkonsert i d-moll. Efter den tyske barytonen Benjamin Appls recital i Wigmore Hall i London för ett par år sedan konstaterade tidskriften Gramophones chefredaktör att denne tagit som sin uppgift att charma en yngre publik och locka dem till den klassiska vokalmusikens värld. Hans skiva Heimat vann pris vid Academie du Disque Lyrique i Frankrike 2018 och den senaste skivan för skivbolaget Sony tillsammans med Concerto Köln har fått ett varmt mottagande. Gästspelet firar också relationen mellan vänstäderna Åbo och Köln.

Amerikanske tenoren Michael Fabiano och pianisten Vincenzo Scalera uppträder i Konserthuset den 11 augusti. Det är den första konserten Fabiano ger i Finland. Fabiano vann som första sångare både Beverly Sills- och Richard Tucker-priset samma år, 2014. Han har gjort talrika lovordade rolltolkningar under sin karriär, bland dem Don José (Carmen) i Aix-en-Provence, Alfredo (La Traviata) vid Metropolitan och i Glyndebourne samt Jacopo Foscari (I due Foscari) vid Teatro Real i Madrid. Som Rodolfo i La bohème har han uppträtt vid Lyric Opera i Chicago, Royal Opera i London och Metropolitan i New York. Kritikerna har prisat speciellt hans tolkning av Lenskij i Jevgeni Onegin vid Royal Opera. Sommaren 2019 debuterar Fabiano vid Staatsoper i Berlin, där han sjunger rollen som hertigen i Rigoletto. År 2015 erhöll Michael Fabiano det ryktbara australiensiska Helpmann-priset för bästa manliga roll, titelrollen i Gounods Faust vid Opera Australia.

”Det är ett stort privilegium att få uppträda vid Åbos ryktbara musikfestspel, där jag träder i fotspåren efter flera kolleger som uppträtt här under de senaste åren. Jag väntar ivrigt på konserten, där jag kommer att framföra fransk och italiensk opera och sånger.”

Fabiano har också varit med om att grunda organisationen ArtSmart, som erbjuder sångundervisning för skolelever från skolor i medellösa områden i USA. Som en del av Åbo musikfestspels diskussionsserie får vi höra honom diskutera med Saara-Sofia Sirén, ordförande vid Stiftelsen för Åbo musikfestspel, om skillnaderna mellan det finländska och amerikanska samhället i fråga om musikens roll i skolorna. Diskussionen går på engelska och inträdet till den är fritt. Den går av stapeln i Åbo stadsbiblioteks Studio fredag 9 augusti kl. 15–16.

Söndag 11.8. före konserten med Fabiano och Scalera får vi också njuta av John Storgårds violinspel. Tillsammans med honom uppträder violinisten Sergej Malov, cellisten Klaus Mäkelä och pianisten Eero Heinone och på programmet står musik av Liszt, Ravel och Brahms. En afton i John Storgårds sällskap går av stapeln i Sigynsalen. ”John Storgårds är en av Finlands mest intressanta musiker och vid sidan av sin betydande internationella dirigentkarriär fortsätter han även med konsertviolinistens krävande liv och vardag. Det är inspirerande att få uppträda tillsammans med tre konstnärer jag beundrar i just detta program”, konstaterar Klaus Mäkelä, som även uppträder som cellist vid flertalet av sommarens konserter.

Fransk-georgiska pianisten Khatia Buniatishvili uppträder i Sigynsalen en dag senare måndag 12.8. kl. 19 med en konsert tillägnad musik av Schubert, Liszt och Stravinsky.

Det exceptionellt omfattande kammarmusikutbudet för samman toppmusiker för olika temahelheter, allt från funderingar kring den finländska själen till fördärvsskildringar.

Konserten Den finländska själen den 13 augusti i Sibeliusmuseet omfattar residenstonsättaren Sauli Zinovjevs pianokvartett ”Chasse-Neige”, Erkki Melartins stråktrio, Einojuhani Rautavaaras Polska för två cellon och piano, Esa-Pekka Salonens Lachen verlernt och Sibelius Lovisa-pianotrio. Estraden intas av Sergej Malov, Tami Pohjola, Kasmir Uusitupa, Jakob Dingstad, Jan-Erik Gustafsson, Senja Rummukainen, Jussi Vähälä och Johannes Piirto.

Konserten Tidsresa den 15 augusti kl. 19 i Pargas kyrka presenterar musik från 1604 till 2018, framförd av Tuuli Lindeberg, Nikita Boriso-Glebsky, Klaus Mäkelä, Juhani Lagerspetz, Sauli Zinovjev och Asasello-stråkkvartetten. Tidigare samma dag kl. 15 drömmer vi oss bort till Florens i Silja Lines passagerarterminal, vid den tidpunkten tom på passagerare. En större skara musiker framför då musik av Gubaidulina, Arenskij och Tjajkovskij. Konsertprogrammet i Åbo slottskapell 18.8. öser inspiration ur Shakespeares verk. Jussi Nikkilä, aktuell i huvudrollen som Hamlet vid Åbo stadsteater, läser utdrag ur verken och Shakespeareinspirerad musik av Mendelssohn, Sjostakovitj, Prokofjev och Beethoven framförs av Anna-Liisa Bezrodny, Sergej Malov, Tami Pohjola, Riina Pirilä, Jan-Erik Gustafsson, Klaus Mäkelä, Ossi Tanner och Aleksej Zaitsev.

Kammarmusik bjuds det också på vid två konserter i Betelkyrkan den 16 och 19 augusti samt i Wäinö Aaltonens museum. I Betelkyrkan 19.8. uppträder Trio Pohjola-Rummukainen-Piirto, bestående av tre unga tävlingsvinnare. Vid konserten Virtuoso i Wäinö Aaltonens museum får vi höra ett av de svåraste och mest fruktade kammarmusikverken, Enescus Oktett för stråkar (Malov, Bezrodny, Uusitupa, Pohjola, Kilpeläinen, Piirilä, Gustafsson, Rummukainen).

Pétur Sakari har fått fria händer att planera den traditionella konserten i stearinljusens sken vid Konstens natt i Åbo den 15 augusti kl. 22. Den unga orgelvirtuosen framför verk av Louis Vierne, Olivier Messiaen och Thierry Escaich samt improvisationer.

Festivalen kulminerar i Mariinskijorkesterns, Valerij Gergijevs och Julian Rachlins strålande tolkning av Sjostakovitjs violinkonsert

Festivalens avslutningskonsert går av stapeln i Åbo Konserthus den 22 augusti och Åbo får då besök av orkestern från vänstaden S:t Petersburg, då Mariinskijorkestern och dirigenten Valerij Gergijev uppträder tillsammans med Julian Rachlin, en av världens främsta violinister. I programmet ingår Rodion Sjtjedrins Symfoniska diptyk, Dmitrij Sjostakovitjs första violinkonsert och Pjotr Tjajkovskijs sjätte symfoni.

Violinisten Julian Rachlin och Klaus Mäkelä har också samlat en skara vänner som framför Schumanns pianokvintett i Ess-dur op. 44 och Johannes Brahms stråksextett nr 2 G-dur op. 36. Vid konserten Julian Rachlin, Klaus Mäkelä & Friends den 17 augusti uppträder också Boris Brovtsyn, Sarah McElravy, Atte Kilpeläinen, Marko Ylönen och Johannes Piirtoa.

I programmet ingår också alla J.S. Bachs sviter för solocello framförda av Finlands främsta cellister 12.8. samt Bachs Goldberg-variationer med pianisten Hannu Alasaarela och mycket mer.

Vid Åbo musikfestspels festmässa söndag 11.8. uppträder violinisten Ilana Gothóni, cellisten Andreas Helling och pianisten Pasi Helin. Vid gudstjänsten hör vi musik av Bach, Messiaen och Zinovjev. Textläsare är Saara-Sofia Sirén och Liisa Ketomäki, ordförande respektive VD vid Stiftelsen för Åbo musikfestspel.

I samband med Paavo Nurmi Marathon 17.8. bjuds det på manskörssång vid åstranden, då manskören Naskalit sitt 100-årsjubileum uppträder för löparna och publiken. Den 20 augusti uppträder Maria Ylipää vid det populära evenemangsvarvet i Runsala tillsammans med Niko Kumpuvaara (dragspel), Marzi Nyman (gitarr) och Ville Herrala (kontrabas). Skådespelerskan och sångerskan Maria Ylipää är känd för sin mångsidighet och fina röst och bjuder tillsammans med sin drömtrio på stora känslor och växlande stämningar. Vid konserten blir det klassiker inom estrad- och teatermusiken samt komponerad finsk poesi. Under kvällen får vi bl.a. höra chanson à la Edith Piaf och Jacques Brel, tysk kabaretmusik av Friedrich Hollaender, finsk poesi tonsatt av Anna-Mari Kähärä samt utdrag ur den sångcykel Marzi Nyman komponerat för Maria och Niko Kumpuvaara.

En högklassig serie diskussioner och föreläsningar inleds under jubileumsåret

Något helt nytt vid Åbo musikfestspel är en serie högklassiga internationella diskussioner och föreläsningar, som kommer att fortsätta i framtiden. Professor Jari Sinkkonen föreläser om kreativitet och galenskap i Åbo slott 12.8. Dirigenten Klaus Mäkelä och tonsättaren Sauli Zinovjev samtalar i Makasiini Contemporary 14.8. kring ämnet ”Konsterna i litteraturklassiker”. Samarbetspartner är TS Kirja och Tuomo Karhu och Jaakko Mikkola från Turun Sanomat intervjuar. I Åbo konstmuseum 21.8. samlar chefen för samhällsansvar vid Microsoft Ab Max Mickelsson omkring sig en mångsidig skara paneldebattörer kring ämnet ”Vad kan business lära sig av konsten som metod?”. Grundaren och styrelseordföranden Jasper Parrott från konstnärsagenturen HarrisonParrott Ltd i London medverkar, liksom Tanja Johansson, vice dekan för musikpedagogik, jazz och folkmusik från Konstuniversitetets Sibelius-Akademi samt bildkonstnären Hannaleena Heiska.

Festivalen har också glädjen att medverka vid Europaforum i Åbo och som ett slags förhandsevenemang inför detta blir det en diskussion på tyska i Åbo stadshus 22.8. kring ämnet ”Das Elend der traditionellen demokratischen Parteien in Europa”. Tysklands tidigare finansminister Peer Steinbrück diskuterar med Paavo Lipponen. Diskussionen går på tyska. (Europaforum i Åbo arrangeras 29.–31.8.)

”Vid 60 års ålder är Åbo musikfestspel ett mer aktuellt evenemang än någonsin tidigare. Vår värld är mätt på engångskultur och törstar efter andlig spis – endast kulturen kan stå för dessa hållbara värderingar. Vi svarar på denna utmaning genom att erbjuda lyssnaren unika musikupplevelser. Jag är mycket stolt att kunna välkomna en konstnärsskara av internationell toppklass till Åbo och presentera festivalprogrammet för vårt jubileumsår, med musik ända från 1600-talet till uruppföranden”, säger Klaus Mäkelä.

Biljettförsäljning

Biljetter till Åbo musikfestspel säljs av Lippupiste.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Nyhetsbrev innehåller de senaste nyheter om konserter, evenemang och kampanjer.