Den amerikanska sopranen Nadine Sierra uppträder i Finland

Den 30-åriga amerikanska sopranen Nadine Sierra uppträder i Åbo konserthus den 11 augusti. Konserten fortsätter Åbo musikfestspels gästspelssvit med betydande toppsångare. Förutom operaarior får vi bl.a. höra musik av Bernstein, som ingår i sångerskans nya skiva för Deutsche Grammophon.

Innan sommaren bjuder Åbo musikfestspel på en konsert i Åbo domkyrka den 10 februari. Vid konserten uppträder segrarn i Åbo cellotävling, publikens favorit Leonardo Chiodo. Konserten ingår i Katedralen klingar-veckan.

 

NADINE SIERRA 11.8.2019

Åbo musikfestspel är Finlands äldsta kontinuerligt arrangerade festival och ordnas nästa sommar för 60:e gången 8.–22.8.2019. Under de senaste åren har festivalen strävat efter att bjuda sin publik på konserter och recitaler med de internationellt mest efterfrågade operasångarna. Denna konsertsvit fortsätter söndagen den 11 augusti kl. 19, då den amerikanska sopranen Nadine Sierra uppträder i Åbo konserthus tillsammans med pianisten Eytan Pessen.

Vid 20 års ålder blev Nadine Sierra den yngsta förstapristagaren någonsin i Metropolitan-operan i New Yorks sångtävling. Tio år senare håller hon på att erövra sig en plats i den fåtaliga skaran av verkligt efterfrågade sopraner i världen, med uppträdanden bl.a. vid Metropolitan, San Franciscooperan, La Scala i Milano, Parisoperan, Covent Garden i London, Teatro di San Carlo i Neapel och Zürichoperan… Vid La Scala-debuten 2016 i rollen som Gilda med Leo Nucci sjungande Rigolettos parti visade publiken sitt bifall så kraftigt att de krävde paret att sjunga duetten ”Si, vendetta” – en sällsynt händelse numera. Många minns Nadine Sierra från den gratiskonsert på Frankrikes nationaldag 2017 som sändes i TV i hela världen: vid denna årliga ”Pariskonsert” vid Eiffeltornet har alla världens mest efterfrågade operasångare uppträtt i tur och ordning. Under våren 2019 uppträder Sierra bl.a. som Gilda vid Metropolitan och Bayerska statsoperan samt er konserter i Théâtre des Champs-Elysées i Paris, Bordeauxoperan och festivalen i Baden-Baden. Inspelningen av Rigoletto tillsammans med barytonen Dmitrij Hvorostovsky, som kom att bli hans sista skiva, är nominerad för en Grammy 2019 som bästa operainspelning. Grammypriserna delas ut den 10 februari. På skivan sjunger Hvorostovsky Rigoletto och Sierra Gildas parti.

”Åbo musikfestspel har ett gott rykte och under de senaste åren har flera av mina goda vänner och kolleger uppträtt där. Jag är lycklig att kunna uppträda i Finland tillsammans med min goda vän och kollega Eytan Pessen, speciellt då detta är 60:e gången denna festival ordnas. Jag hoppas se många operavänner vid konserten”, konstaterar Nadine Sierra.

 

KATEDRALEN KLINGAR: LEONARDO CHIODO 10.2.2019

Åbo musikfestspel arrangerar än en gång en konsert i samarbete med Katedralen klingar, söndagen den 10 februari 2019 kl. 19 i Åbo domkyrka. Vid veckans avslutningskonsert uppträder segraren i Åbo cellotävling 2018, den stora publikfavoriten Leonardo Chiodo tillsammans med pianisten Tarmo Peltokoski.

Efter att ha vunnit Åbo cellotävling i februari 2018 och därefter uppnått finalplats i den internationella Paulo-cellotävling har Leonardo Chiodos karriär fått god fart. Den unga begåvningens konsert är en del av den traditionella februarikonsertserien i domkyrkan. Leonardo Chiodos pianist är Tarmo Peltokoski. I programmet ingår musik av Carlo Alfredo Piatti, Johann Sebastian Bach och  Bohuslav Martinů.

”Åbo domkyrka är en magnifik plats att uppträda på och jag är mycket glad över denna konsert. På grund av mina åtaganden utomlands kan jag inte uppträda vid Åbo musikfestspel i augusti – jag hoppas alltså att publiken hittar till denna recital. Jag har valt program som ligger mig nära om hjärtat”, berättar Chiodo.

LEONARDO CHIODO (f. 1998, Helsingfors) vann första pris i Åbo XIII cellotävling och fjärde pris i VI internationella Paulo cellotävling 2018. Han inledde sina cellostudier som tioåring med Juuli Holma som lärare och fortsatte vid Sibelius-Akademins ungdomsutbildning med Hannu Kiiski. Sedan 2015 studerar han under ledning av professor Martti Rousi. Leonardo har framträtt som solist i Finland och flera europeiska länder. Han har till sitt förfogande en Carlo Giuseppe Testore-cello från 1718, som ägs av Finska Kulturfonden.

TARMO PELTOKOSKI (f. 2000) har vunnit pris bl.a. i Tammerfors pianotävling 2017 samt i Leevi Madetoja-tävlingen 2018 (I pris). Han har uppträtt som solist med flera finländska orkestrar. Pro Musica-stiftelsen utnämnde Tarmo till Årets unga musiker 2018 och samma år inledde han sina studier i orkesterdirigering vid Sibelius-Akademin under professor Atso Almilas ledning hösten 2018, efter att ha studerat dirigering för Jorma Panula sedan 2014.

 

Biljettförsäljningen till bägge konserterna inleds onsdagen den 16 januari kl. 9 i alla Lippupistes försäljningspunkter i hela landet.

Biljettförsäljning

Biljetter till Åbo musikfestspel säljs av Lippupiste. Biljettförsäljningen till bägge konserterna inleds ondag 16.1.2019 kl. 9 vid alla Lippupistes försäljningspunkter och R-kioskerna i hela landet samt via webbplatsen www.lippu.fi. Biljettreservationer och -försäljning samt köprådgivning per telefon 0600 900 900. Samtalet kostar 1,98 €/min + msa/lna (Tjänsten är öppen må-lö kl. 9–21, sö kl. 10–18).

Biljetter till konserten finns också till salu vid Åbo filharmoniska orkesters biljettförsäljning i Åbo konserthus (Aninkaisgatan 9) to–fre kl. 12–16: Tel. (02) 262 0333, . Reservationer tas också emot av Åbo musikfestspels kansli: 02 262 0812, .

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Nyhetsbrev innehåller de senaste nyheter om konserter, evenemang och kampanjer.