Föredrag kvinnorna till ära

Åbo musikfestspel firar jubileumsår och arrangerar i samarbete med Åbo stadsbibliotek två föredrag kring temat Kvinnorna till ära. Föredragen är öppna för allmänheten och hålls i huvudbibliotekets Studio. Som ämne för sina föredrag har pianisten Ari Helander (f. 1959) valt två betydande konstnärer, som kommit att få endast en marginal position inom musikhistorien: pianisten Clara Schumann (1819–1896) och sångerskan Lina Prokofjev (1897–1989).

Under en tid då kvinnor sällan bereddes möjlighet att utveckla sin musikaliska talang väldigt långt fick pianisten Clara Schumann en exceptionellt god utbildning. Länge kom man ihåg henne snarast som hustru och uppoffrande musa till tonsättaren Robert Schumann, men Clara Schumann levde över 40 år längre än sin man och hann med en över 60 år lång karriär som utövande konstnär. Nutida forskning har ändå avslöjat att Clara Schumann var en rätt motstridig person. Alla hennes åtta barn gick tragiska livsöden till mötes, och konserterandet var för Clara också ett sätt att fly undan problemen inom familjelivet. Föredraget går av stapeln måndag 18.2. kl. 18.

Måndag 25.2. kl. 18 infaller det andra föredraget, som handlar om sångerskan Lina Prokofjev, född i Spanien. Hon ägnade sitt liv åt att vårda sin mans musikaliska minne. Lina gifte sig med den ryske tonsättaren Sergej Prokofjev, som flytt undan revolutionen och de fick två söner. På 1930-talet började Sovjetunionen locka Sergej att återvända till fäderneslandet och familjen flyttade till Moskva. Sergej övergav sin hustru för en annan kvinna 1941 och sju år senare dömdes Lina till fångläger. Efter Stalins död blev hon frigiven, och 1974 fick hon tillstånd att flytta till väst.

Inträdet till föredragen är fritt och de är cirka 1,5 h långa.

Åbo musikfestspel arrangeras nästa sommar för 60:e gången. Även tidigare har föredrag och diskussioner ingått både parallellt med festivalkonserterna och fristående från dessa, vilket fått ett gott mottagande hos publiken. Jubileumsåret till ära kommer ännu fler föredrag och diskussionstillfällen i stil med dessa att ordnas, mera information via pressmeddelanden samt på musikfestspelens webbplats.

Hela festivalprogrammet publiceras 25.2.

Pianisten Ari Helander är musikmagister från Sibelius-Akademins solistiska utbildningsprogram. Han är lektor i pianospel vid Norra Kymmene musikinstitut i Kouvola. Helander har under flera års tid hållit musikföredrag som kombinerar berättelse, musik och bilder. Han är speciellt intresserad av tonsättares och musikers personliga liv samt hur politik och situationen i samhället påverkat dem.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Nyhetsbrev innehåller de senaste nyheter om konserter, evenemang och kampanjer.