I samband med sin tjuvstart bjuder Åbo musikfestspel in flera toppnamn inom barockoperan till Finland: Franco Fagioli, Luca Pisaroni och Jakub Jósef Orliński samt den endast 26 år gamla mezzosopranen Samantha Hankey

Åbo musikfestspel är Finlands äldsta kontinuerligt arrangerade musikfestival, som nästa sommar arrangeras för 60:e gången. Jubileumsåret till ära gör festspelen en tjuvstart inför augustifestivalen och bjuder in ett solisgarde bestående av en rrad av barockoperans klarast lysande stjärnor samt den venetianska barockorkestern Il Pomo d’Oro, generöst understödd av deckarförfattaren Donna Leon. De framför Händels Agrippina i konsertant version i Åbo konserthus söndag 2.6.2019 kl. 19.

Åbo musikfestspel skämmer bort vänner av barockopera genom att bjuda en internationell topproduktion av Händels Agrippina. Barockensemblen Il Pomo d’Oro från Venedig besöker festivalen för tredje gången och framför tillsammans med solister Agrippina konsertant i Åbo konserthus, som en del av en turné som sedan fortsätter till Philharmonie i Luxemburg, Teatro Real i Madrid, Gran Teatre del Liceu i Barcelona, Théatre des Champs-Élysées i Paris och Barbican i London.

En rad av operavärldens mest lyskraftiga stjärnor intar scenen på Åbo konserthus: i rollerna hör vi Franco Fagioli, en av vår tids mest efterfrågade kontratenorer, basbarytonen Luca Pisaroni, kontratenoren Jakub Józef Orliński, sopranen Kathryn Lewek, kontratenoren Xavier Sabata, basen Andrea Mastroni och barytonen Biagio Pizzuti.  I Agrippinas roll lyser den endast 26 år gamla amerikanska mezzosopranen Samantha Hankey, som snabbt håller på att etablera sin position som en av de mest intressanta sångarna i sin generation. Efter att ha segrat i Glyndebourne Opera Cupin 2018 och fått andra pris i Plácido Domingos Operalia-tävling 2018 debuterar hon säsongen 2018–2019 vid Metropolitan i New York, där hon medverkar i flera produktioner (Mefistofele, Adriana Lecouvreur, Carmen, Rhenguldet, Ragnarök och Rigoletto). Hon gästspelar också bl.a. vid Zürichoperan och Bayerska statsoperan.

”Vår festival har en sakkunnig publik som uppskattar kvalitet, och vi vill bjuda dem på unika upplevelser. Vi är mycket glada över att kunna presentera denna internationella och högklassiga produktion i Finland. Solistgardet är exceptionellt strålande. Vi har en speciell relation till barockorkestern Il Pomo d’Oro som understöds av författaren Donna Leon och förväntar oss mycket av den unge dirigenten Maxim Emelyanychev”, berättar Liisa Ketomäki, VD vid Stiftelsen för Åbo musikfestspel.

 

Händel: Agrippina (konsertant version) sö 2.6.2019 kl. 19 i Åbo Konserthus

Samantha Hankey – Agrippina
Luca Pisaroni – Claudio
Franco Fagioli – Nerone
Kathryn Lewek – Poppea
Xavier Sabata – Ottone
Andrea Mastroni – Pallante
Jakub Jósef Orliński – Narciso
Biagio Pizzuti – Lesbo

Il Pomo d’Oro
Maxim Emelyanychev – cembalo och dirigent

 

Operan framförs på italienska och textas till finska och svenska.
Biljetterna till Agrippina kommer till försäljning 9.11. kl. 12. För biljettförsäljningen ansvarar Lippupiste.

 

Åbo musikfestspel går av stapeln 8–22 augusti 2019 och programmet för de 60:e musikfestspelen planeras för första gången av festivalens nya konstnärliga ledare, dirigenten Klaus Mäkelä. Hela programmet publiceras 25.2.2019.

 

Ytterligare information och intervjuförfrågningar
VD Liisa Ketomäki, , tel. 040 740 6200

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Nyhetsbrev innehåller de senaste nyheter om konserter, evenemang och kampanjer.