Sopranen Dorothea Röschmann och tenoren Ian Bostridge inleder Åbo musikfestspel 2019 tillsammans med festivalens nya konstnärliga ledare, dirigenten Klaus Mäkelä och Åbo filharmoniska orkester.

Åbo musikfestspel som avslutas i dag är Finlands äldsta kontinuerligt arrangerade musikfestival. Nästa år arrangeras festivalen för 60:e gången. Med sikte på jubileumsåret har Åbo musikfestspel redan nu kungjort programmet för jubileumsårets öppningskonsert, den första i ett omfattande program.

Vid Åbo musikfestspels öppningskonsert nästa år får vi än en gång höra två internationellt betydande operasångare, då tyska sopranen Dorothea Röschmann och brittiska tenoren Ian Bostridge intar scenen tillsammans med Åbo filharmoniska orkester och dirigenten Klaus Mäkelä. Mäkelä inleder sitt uppdrag som festivalens nya konstnärliga ledare och berättar följande om konsertens program:

”Festivalens öppningskonsert bjuder lyssnarna på en oemotståndlig kombination av det bästa inom orkestermusiken samt sångsolister av internationell toppklass. Ian Bostridge och Dorothea Röschmann är som gjorda för att framföra Mahlers Des Knaben Wunderhorn -sånger, som i detta program inramas av uvertyren till Wagners opera Mästersångarna i Nürnberg samt två verk som sammanfogas utan avbrott, nämligen Saariahos Asteroid 4179 och Strauss Also sprach Zarathustra. Hjärtligt välkommen att fira Åbo musikfestspels 60-årsjubileum tillsammans med oss!”

Ian Bostridge kommenterar för sin del:

”Jag är mycket glad att få uppträda i Finland och i Åbo för första gången, att få sjunga tillsammans med min goda vän Dorothea Röschmann.”

Öppningskonsert to 8.8.2019 kl. 19 Åbo konserthus

Dorothea Röschmann, sopran
Ian Bostridge, tenor
Åbo filharmoniska orkester
Klaus Mäkelä, dirigent

Richard Wagner: Uvertyr till operan Mästersångarna i Nürnberg
Gustav Mahler: Sånger ur samlingen ”Des Knaben Wunderhorn”
– – –
Kaija Saariaho: Asteroid 4179: Toutatis
Richard Strauss: Also sprach Zarathustra, op. 30

Åbo musikfestspel går åter av stapeln 8.-22.8.2019. Jubileumsårets program omfattar såväl gästspel med betydande internationella artister som uppträdanden av finländska konstnärer. Hela programmet publiceras i februari 2019.

I år omfattade festspelen över 30 konserter och evenemang, av vilka cirka 16000 fick njuta av. ”Våra mål gällande biljettförsäljning och besökarantal uppfylldes. Flera av konserterna var helt slutsålda och de fick ett gott mottagande. I detta läge känns det bra att gå vidare mot nästa år och dess betydande programhelhet”, konstaterar Liisa Ketomäki, VD vid Stiftelsen för Åbo musikfestspel.

Biljettförsäljningen till öppningskonserten 2019 inleds 23.8.2018. Biljetterna säljs via Lippupiste.

Ytterligare information och intervjuförfrågningar

Ytterligare information ges av VD Liisa Ketomäki, , tel. 040  740  6200

Pressmeddelande pdf

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Nyhetsbrev innehåller de senaste nyheter om konserter, evenemang och kampanjer.