En litterär stund med Päivi Lipponen i samband med Åbo musikfestspel

I början av augusti publicerar 140-årsjubilerande WSOY Päivi Lipponens debutroman Ihmisyyden vuoksi. Den historiska romanen utspelar sig under den första tiden av Finlands självständiga historia, nämligen året 1918. Torsdag 16.8. kl. 17 arrangerar Åbo musikfestspel tillsammans med statsbiblioteket ett föredrag i huvudbibliotekets Studio, där Lipponen berättar om sin pinfärska bok. Evenemanget är en del av bibliotekets program under Konstens natt. Inträdet är fritt och tillställningen cirka en timme lång.

Filosofie doktor Päivi Lipponen har hittills gett ut sammanlagt sju fackböcker. Hon är verksam som journalist samt som lärare i historia och samhällslära vid ett vuxengymnasium. Dessutom leder hon Päivi och Paavo Lipponens stiftelse. Bakom sig har Lipponen en 20 år lång karriär inom kommunal- och statspolitik och fungerade som riksdagsledamot 2007–2015.

Litteratur vid musikfestspelen!

Redan tidigare har Åbo musikfestspel kungjort flera mångsidiga litteraturevenemang.

Den världsberömda deckarförfattaren Donna Leon gästspelar än en gång vid Åbo musikfestspel. Leon är känd för sina böcker om Guido Brunetti och diskuterar litteratur och skrivande tisdag 14.8. kl. 17 i Arken. Det är fritt inträde till evenemanget, som går av stapeln på engelska.

De nuvarande invånarna i författaren Volter Kilpis hus öppnar sina dörrar för publik fredag 17.8. kl. 15 & 18. Vid de litterära konserterna uppträder violinisten Laura Kokko, som är insatt i brevväxlingen mellan Kilpi och hans hustru samt mezzosopranen Essi Luttinen och pianisten Petri Haapasalo. Samma helhet framförs lördag 18.8. kl. 15 i Åbo konstmuseum.

Den legendariska franska journalisten, författaren och kulturpersonligheten Patrick Poivre d’Arvor, känd i Frankrike under namnet PPDA, besöker Finland för första gången. Han uppträder tillsammans med pianisten Eliane Reyes vid konserten ”Valses poétiques”. De framför fransk poesi kring ämnet kärlek samt valser av Chopin på Åbo slott måndag 20.8. kl. 19 och tisdag 21.8. kl. 19.

Åbo musikfestspels biljetter säljs av Lippupiste.

 

Ytterligare information och intervjuförfrågningar:
VD Liisa Ketomäki, tel: 040 740 6200, e-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Nyhetsbrev innehåller de senaste nyheter om konserter, evenemang och kampanjer.