Klaus Mäkelä ny konstnärlig ledare för Åbo musikfestspel

Styrelsen vid Stiftelsen för Åbo musikfestspel har enhälligt valt dirigenten Klaus Mäkelä till ny konstnärlig ledare för Åbo musikfestspel. Han kommer genast åt att planera programmet för sommaren 2019, som är festivalens 60-årsjubileum. Musikfestspelens nuvarande konstnärliga ledare Ville Matvejeff avslutar sin period denna sommar och tar över som konstnärlig ledare för Savonlinna operafestival.

”Jag är mycket glad över möjligheten att bli konstnärlig ledare för Åbo musikfestspel. Då jag blev tillfrågad kändes uppdraget genast mycket naturligt i detta skede av min karriär. Det är min första position som konstnärlig ledare och jag har starka band till Åbo. Åbo musikfestspel har fina traditioner och 60-årsjubileet nästa år blir något alldeles extra”, konstaterar Klaus Mäkelä, och fortsätter: ”Mitt arbete som dirigent består av talrika olika engagemang i Finland och utomlands. Den konstnärliga planeringens kärna utgörs av tankearbete, utveckling av idéer samt möten med konstnärer. Det kan man utföra var som helst och inom alla fält håller arbetssätten på att förändras. Jag kommer att finnas på plats i Åbo under festivalen i augusti och vid behov besöker jag Åbo några gånger under årets lopp, men arbetet utförs i nära samarbete med VD och festivalkansliet. Jag tror vårt samarbete kommer att bära frukt.”

”Jag har känt och följt Klaus redan en längre tid och är mycket imponerad av allt han gör. Han är en av de mest begåvade och intressantaste unga konstnärerna vi har just nu, och han åstadkommer bevisligen en massa. När tanken om samarbete sedan föddes klickade allt bara på plats och tidpungten var dessutom perfekt för båda parterna. Det känns verkligen fint och inspirerande att vi tillsammans kommer att göra Åbo musikfestspel till en ännu intressantare och högklassigare festival. Jag skulle inte kunna vara nöjdare, och Klaus har nu möjligheten att mångsidigt förverkliga sina konstnärliga idéer på de över 30 konserter vi ordnar årligen. Vi kan genast bygga vidare på den goda grund som redan är lagd med vår föredetta konstnärliga ledare”, berättar VD Liisa Ketomäki för Stiftelsen för Åbo musikfestspel.

”Klaus Mäkelä är en av de mest intressanta finländska dirigenttalangerna just nu. Han är dessutom en utmärkt cellist, vilket vi vet på basis av Åbo cellotävling 2014. Nu får han för första gången chansen att visa vad han går för som konstnärlig ledare för en internationell festival, vars konserthelheter varierar från solorecitaler till konsertanta versioner av operor”, säger styrelseordförande Maija Palonheimo vid Stiftelsen för Åbo musikfestspel.

Dirigenten och cellisten Klaus Mäkelä, ny konstnärlig ledare för Åbo musikfestspel, är född 1996 men har redan gjort ett betydande intryck på det finländska musikfältet. Säsongen 2017–2018 debuterar han i Europa och Norden, USA, Kanada och Japan. Säsongen 2018–2019 tillträder han som huvudgäst för Sveriges Radios symfoniorkester samt som konstnärlig partner för Tapiola Sinfonietta. Denna säsong debuterar Mäkelä med Sveriges Radios symfoniorkester, Kungliga Filharmonikerna i Stockholm, Minnesotaorkestern, National Arts Center-orkestern i Ottawa, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, NDR Radiophilharmonie, Orquesta Sinfonica de Galicia, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Lahtis stadsorkester, Norrköpings symfoniorkester, Kammerakademie Potsdam, Kristiansands symfoniorkester, Lausannes kammarorkester och Islands symfoniorkester. I december 2017 debuterade Mäkelä även vid Finlands Nationalopera som dirigent för Trollflöjten.

Mäkelä har redan dirigerat flera finländska orkestrar och uppträder regelbundet med Helsingfors stadsorkester, Radions symfoniorkester, Tammerfors stadsorkester, Åbo filharmoniska orkester, Tapiola Sinfonietta och Mellersta Österbottens kammarorkester.

Vid Sibelius-Akademin har Mäkelä studerat dirigering för Jorma Panula och cellospel för Marko Ylönen, Timo Hanhinen och Hannu Kiiski. Han har uppträtt som solist med flera finländska orkestrar, bland dem stadsorkestrarna i Lahtis, Kuopio och Jyväskylä samt gästspelat vid flera festivaler, bland dem Kuhmo och Nådendal samt Helsingfors kammarmusiksommar.

Klaus Mäkelä spelar på en Giovanni Grancino-cello från 1698, vänligen ställd till förfogande av OP Gruppens konststiftelse.

Ytterligare information och intervjuförfrågningar: VD Liisa Ketomäki, tel: 040 740 6200, e-post

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Nyhetsbrev innehåller de senaste nyheter om konserter, evenemang och kampanjer.