Karita Mattila, Matti Salminen, Klaus Florian Vogt och Waltteri Torikka glänser vid Åbo musikfestspels Parsifal-föreställning i augusti 2017

Nästa sommar arrangeras Åbomusikfestspel för 58:egången, 9.–19.8.2017. Nukungörsenav nästa sommars höjdpunkter, nämligen två konsertanta framföranden av Richard Wagners opera Parsifal.

Konstnärligaledaren för Åbomusikfestspel, dirigenten Ville Matvejeff berättar om projektet: ”Höjdpunkten 2017 infaller då Åbomusikfestspelbjuder på en lätt komprimerad konsertant version av Richard Wagners Parsifal. Föreställningen koncentrerar sig på relationerna mellan huvudpersonerna och på själva dramat, framfört av sex solister i tre delvis förkortade akter. Vi får också uppleva en hisnande rolldebyt, då vår mest lyskraftiga operastjärna Karita Mattila för första gången framför Kundrys parti. Bland solisterna ingår även den ikoniske Matti Salminen samt en av världensstörsta Wagner stjärnor, Klaus Florian Vogt, som framfört Parsifals partii Bayreuth samt för tillfället tolkar rollen vid Deutsche Opera Berlin. Ytterligare tre rolldebutanter kompletterar solistgardet: Waltteri Torikka, Tapani Plathan och Juha Kotilainen. Richard Wagner var och är fortfarande en av operans absolut största reformatorer och i Parsifal ingår också förkristlig tematik. Ur denna synvinkel sett utgör föreställningen också en del av 500-årsjubileet av kyrkoreformationen.” 
”Villes förslag och inbjudan att göra min första Kundry i Åbo råkade komma vid en perfekt tidpunkt, eftersom jag redan länge övervägt att lägga denna roll till min repertoar. Det är en utmärkt roll för en dramatisk sopran. Då Ville dessutom lockade med en tillfredsställan de besättning var det lätt att tacka ja. Överlag har jag många roliga minnen från mina uppträdan den i Åbo, det är allt så med glädje jag åter kommer hit”, konstaterar Karita Mattila. 
Parsifal-föreställningarna är torsdag 10.8. kl. 18 och lö 12.8. kl. 14 i Åbo Konserthus. Konstnärlig arbetsgrupp:

Parsifal: Klaus Florian Vogt
Kundry: Karita Mattila
Gurnemanz: Matti Salminen
Amfortas: Waltteri Torikka
Klingsor: Tapani Plathan
Titurel: Juha Kotilainen
Chorus Cathedralis Aboensis
Åbo filharmoniska orkester
Ville Matvejeff, dirigent

Konserterna arrangeras i samarbete med Åbo stad samt Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighets projekt Reformationens märkesår 2017. Hela programmet för Åbo musikfestspel sommaren 2017 publiceras i februari.

Biljettförsäljning

Biljetter till Parsifal-föreställningarna finns till salufrom 17.10.2016 vid Ticketmaster Finlands
 (Lippupalvelu) försäljningspunkter i hela landet samt i kulturbutiken Ars Musica i Åbo konserthus. Förfrågningar om gruppförsäljning: Åbo musikfestspels kansli / 040 740 6200


Ytterligare information och intervjuförfrågningar

Verksamhetsledare Liisa Ketomäki, tel.040 740 6200, e-post

***

SOLISTFÖRÄNDRING I OPERAN DIE KALEWAINEN IN POHCJOLA

Följande samarbete mellan Åbo musikfestspel och Åbo filharmoniska orkester infaller i samband med världspremiären av Karl Müller-Berghaus opera Die Kalewainen in Pochjola 28.2.2017. Operaningår i det officiella Finland100-programmet.

Detta projekt har redan kungjorts tidigare, men av tidtabellsskäl blir det en förändring i solistgardet: i rollen som Ismo hör vi i stället för den svenska
sopranen Susanna Andersson en av Finlands ledande sopraner, Kaisa Ranta.
 Övriga solister är Johanna Rusanen-Kartano (Louchi), Christian Juslin (Achti Lemminkäinen), Petri Lindroos (Väinämöinen), Tommi Hakala (Ilmarinen) och Anna Danik (Luonnotar). Åbo filharmoniska orkester dirigeras av Leif Segerstam (28.2.-9.3.) och Ruut Kiiski (11.3.). Operan regisseras av Tiina
 Puumalainen och för scenografin står Teppo Järvinen. Ytterligare information: www.kalewainen.fi

Ladda pressmeddelande

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Nyhetsbrev innehåller de senaste nyheter om konserter, evenemang och kampanjer.