Åbo musikfestspel avslutades med Emma Salokoskis konsert på Domino

Pressmeddelande, får publiceras 21.8.2016                                                 Åbo musikfestspel

Ladda pressmeddelande

Åbo musikfestspel avslutades med Emma Salokoskis konsert på Domino

Åbo musikfestspel arrangerades i år för 57:e gången och avslutades i går. 20 000 personer avnjöt helheten, som bestod av nästan trettio konserter och evenemang.

Såväl symfoniska konserter som jazz och lättare musik ingick i Åbo musikfestspels program. Festivalen utökade också antalet gratisevenemang.

”Vi överskred de mål vi ställt gällande besökarantal, så vi är mycket nöjda. Vi är också positivt överraskade att så många konserter sålde slut på förhand och vi försökte svara på efterfrågan genom att ordna några extra konserter. Inklusive gratisevenemangen lockade musikfestspelen ungefär 20 000 besökare, biljettförsäljningsmålen uppnåddes också. Det känns alltså bra att fortsätta mpt nästa år tillsammans med vår konstnärliga ledare Ville Matvejeff”, berättar Liisa Ketomäki, verksamhetsledare för Åbo musikfestspel.

Den klassiska musiken stod i fokus i programplaneringen, men utbudet breddades mot större mångsidighet än tidigare. Angelika Klas konserter i Sokos Hotel Hamburger Börs, Waltteri Torikka Trios konserter i Åbo domkyrka samt Emma Salokoskis konserter representerade det lättare utbudet inom festivalen. Förutom legender som Hannu Taanila presenterade festivalen också talrika unga begåvningar. De strålande bröderna Roozeman imponerade på publiken, och även Jonathan Roozemans samarbete med maestro Valerij Gergijev och Mariinskijteaterns orkester var minnesvärt. Päivi och Paavo Lipponens stiftelse har gett stöd åt unga sångsolister, som presenterade sitt kunnande för Åbopubliken. Gratisevenemang var bl.a. Minna Tervamäkis idrottsevenemang Minnas metoder, som ordnades enligt planerna trots hotande regnmoln samt Tuulikki Närhinsalos föredrag i biblioteket.

”Redan i fjol strävade vi efter att allt mer ge oss ut i vimlet i stadens centrum. Under invigningsdagen ordnade vi också minikonsertturnén Mitt i livet tillsammans med Åbo Stadscentrumsförening samt Sokos Wiklund, Saluhallen och Köpcentret Hansa. Vi strävar efter att öka andelen sådan verksamhet”, lovar Liisa Ketomäki.

Nästa år arrangeras Åbo musikfestspel 9.–19.8. År 2017 kommer festivalen att uppmärksamma 100-årsjubileet av Finlands självständighet samt Åbos roll som Reformationsjubileets huvudstad. Precis som i år kommer olika genrer och också överraskande helheter att ingå i programmet.

Tilläggsinformation och intervjuförfrågningar :

Verksamhetsledare Liisa Ketomäki, , puh. 040 740 6200

Bilder: http://seiloscafe.kuvat.fi/

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Nyhetsbrev innehåller de senaste nyheter om konserter, evenemang och kampanjer.