Åbo musikfestspel kulminerades i stafettväxling

Igår avslutades Åbo musikfestspels 56:e festival med Avslutningskonserten i Åbo konserthus. Festivalen var den sista för Åbo musikfestspels konstnärliga ledare mellan åren 2010 och 2015 tenoren Topi Lehtipuu som tar över Helsingfors festspel, och kapellmästare Ville Matvejeff tar fr.o.m. 2016 över som konstnärlig ledare i Åbo. På programmet, som byggts upp runt temat musik och identitet samt Sibelius 150-års jubileum, stod under festspelsveckorna över 30 konserter och evenemang, bland dessa flera små gratisevenemang.

”Vi nådde publikmålet vi lagt upp för festivalen och är nöjda. Om man räknar med all gratisevenemang hade vi 17 000 besökare och biljettförsäljningen nådde försäljningsmålen. Veckoslutet innan skolorna började var ett av sommarens vackraste och varmaste, vilket påverkade publiksiffrorna på lördagens och söndagens (8. och 9. augusti) konserter. Å andra sidan var flera konserter helt slutsålda, t.ex. den estniska sångensemblen Estonian Voices konsert, Irina Björklunds båda konserter i Linnateatteris teaterrestaurang, Maria Ylipääs och Marzi Nymans Konsert i stearinljusens sken i Domkyrkan på Konstens natt och Avslutningskonserten lördag kväll. Årets orkesterbesök Chamber Orchestra of Europe spelade också för en nästan full sal på Öppningskonserten 6.8” säger festivalens verksamhetsledare Liisa Ketomäki.

I år erbjöd Åbo musikfestspel fler gratisevenemang än tidigare i sammarbete med bl.a. Åbo Stadscentrumförening, STOK, Åbo stadsbibliotek, Sokos Wiklund, Saluhallen samt köpcentret Hansa. ”Vi kommer att fortsätta föra ut musik där människorna befinner sig. Vi fick mycket positiv feedback för våra gratisevenemang” säger Ketomäki.

Festivalen blir den sista för konstnärliga ledaren Topi Lehtipuu som tar över Helsingfors festspel. ”Jag vill tacka Åbo stad, alla våra samarbetspartners, artisterna, publiken och festivalens personal. De här åren i Åbo har gett mig mycket och jag önskar Åbo musikfestspel all tänkbar framgång” säger Topi Lehtipuu.

Nästa år firas Åbo musikfestspel 11.-20.8.2016. Då är det den nya konstnärliga ledaren Ville Matvejeff som planerar progremmet.

Tilläggsinformation och intervjuförfrågningar

Liisa Ketomäki, , tfn. 040 740 6200

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Nyhetsbrev innehåller de senaste nyheter om konserter, evenemang och kampanjer.