Programmet för Avslutningskonserten har publicerats

Åbo musikfestspel firas 6.-15.8.2015. Festspelen kulmineras i avslutningskonserten Stafettväxlingen på lördagen 15 augusti 2015 klo. 20 i Åbo konserthus. Konsertens innehåll har planerats under våren i samarbete med de artister som uppträder på konserten och är nu färdigt.

Redan tidigare har det avslöjats att Åbo musikfestspels Avslutningskonsert kommer att bjuda på musikaliska glimtar från Topi Lehtipuus tid som konstnärlig ledare åren 2010-2015. Topi har lockat med sina vänner som hörts i tidigare års festspelsproduktioner. Tillsammans med Topi stiger bl.a. Helena Juntunen, som vi minns från Vid Hellus härd- konserterna 2010-2013 och festspelens mångåriga mästarkurslärare pianisten Antti Siirala upp på scenen. Som utländsk förstärkning fungerar den amerikanska barytonen Kevin Greenlaw, känd från Åbos Figaros bröllop-produktion, som också smälte många finländska hjärtan genom sitt romantiska frieri till sopranen Marjukka Tepponen på Jyväskylä Sinfonias nyårskonsert 2014. En av årets mest efterlängtade artister lär också vara Waltteri Torikka som som bäst gör succé i MTV3s Tähdet, tähdet -program. Åbo filharmoniska orkester under ledning av kapellmästare Jaakko Kuusisto fungerar som orkester.

Star Wars och Satumaa-tango

Artisterna vill framföra en bred representation av festivalens musikutbud. Konsertens första hälft är tillägnad Beethovens älskade Pianokonsert nr 5 (Kejsarkonserten) med Antti Siirala som solist. Konserten inleds med Ouvertyren ur Michail Glinkas opera Ruslan och Ludmila. Efter pausen fylls konsertsalen av film- och musikalmusik. På programmet står John Williams kända Star Wars -serie samt sånger ur Cole Porters musikal Kiss Me Kate och Monty Pythons Spamalot. Waltteri Torikka bjuder på sin version av Unto Mononens Satumaa-tango som han även framförde i Tähdet, tähdet. Fimversionen av fantasymusikalen Into the Woods, komponerad av Stephen Sondheim, med bl.a. Meryl Streep i huvudrollen visas som bäst på finländska biografer, och Waltter Torikka och Kevin Greenlaw framför tillsammans duetten Agony ur musikalen. I slutet av konserten ger Topi Lehtipuu över rollen som konstnärliga ledare åt Ville Matvejeff och konserten kulmineras i Topis och Villes gemensamma nummer som avslöjas för publiken först under konserten.

Avslutningskonsert: Stafettväxling
lö 15.8.2015 kl. 20 Åbo konserthus

M. Glinka: Ouvertyr ur operan Ruslan och Ludmila
L. van Beethoven: Pianokonsert nr 5 ”Kejsarkonserten”

paus

J. Williams: Star Wars – Main Title
C. Porter: Where Thine That Special Face ur musikalen Kiss Me Kate
J. Williams: Star Wars – Princess Leia’s Theme
J. Du Prez – E. Idle – N. Innes: Whatever happened to my part ur musikalen Monty

U. Mononen: Satumaa-tango
K. Chydenius: Tyttö ja tanssiva karhu

Pythons Spamalot
J. Williams: Star Wars – The Imperial March
S. Sondheim: duetten Agony ur musikalen Into The Woods
J. Du Prez – E. Idle – N. Innes: The Song That Goes Like This ur musikalen Monty Pythons Spamalot
J. Williams: Star Wars – Throne Room & End Title

Konsertens längd är ca 2 timmar. Konserten har en paus.

Ytterligare information och intervjuförfrågningar: Verksamhetsledare Liisa Ketomäki, tel. 040 740 6200 & (02) 262 0814,

Konserten är en samarbetskonsert med Turku Energia

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Nyhetsbrev innehåller de senaste nyheter om konserter, evenemang och kampanjer.