Ville Matvejeff ny konstnärlig ledare för Åbo musikfestspel

Ville-10-DSC_8938-credit-Tuukka-Järventausta-768x623Stiftelsen för Åbo musikfestspels styrelse har enhälligt valt Ville Matvejeff till ny konstnärlig ledare för Åbo musikfestspel. Musikfestspelens nuvarande konstnärliga ledare, tenoren Topi Lehtipuu avslutar sin ledningsperiod efter denna festival och blir ny verksamhetsledare för Helsingfors festspel.

Ville Matvejeff (f. 1986) är känd som en exceptionellt mångsidig och bred musiker – såväl som dirigent, tonsättare och pianist. Under de senaste åren har Matvejeff haft framgång som dirigent och kommit att bli en av Finlands mest lovande dirigenter i den yngre generationen. Han har regelbundet dirigerat bl.a. Helsingfors stadsorkester, Åbo filharmoniska orkester, Uleåborgs stadsorkester, Tapiola Sinfonietta, Finländska Barockorkestern, Joensuu stadsorkester samt Finlands Nationaloperas orkester. Säsongen 2012–13 var han ordinarie dirigent vid Malmöoperan.

Matvejeff har tjänsgjort som biträdande dirigent och korrepetitor vid Kungliga Operan i Stockgolm samt som assistent vid flera produktioner tillsammans med Esa-Pekka Salonen, Leif Segerstam, Michael Güttler och Piergiorgio Morandi. Som 18-åring debuterade Ville Matvejeff som pianosolist med Radions symfoniorkester, med Susanna Mälkki som dirigent. Sedan 2012 har han uppträtt som Karita Mattilas pianistpartner bl.a. vid Hong Kong Arts Festival, Salle Pleyel och Théâtre du Châtelet i Paris och Wigmore Hall i London.

Matvejeff segrade i Helmi Vesa-pianotävlingen 2005 och fick tredje pris i Jyväskylä pianotävling 2007. Han har även etablerat sig som en av de mest begåvade tonsättarna i sin generation. Till de senaste kompositionsframgångarna hör hans violinkonsert, ett beställningsverk för Rundradion. Verket uruppfördes i september 2011 som första orkesterverk i det nya Musikhuset i Helsingfors, av Petri Aarnio, RSO och Osmo Vänskä. I januari 2014 inledde Matvejeff sin period som chefsdirigent för Jyväskylä Sinfonia och i mars 2015 kungjordes att hans kontrakt förlängs ända till 2019.

”Vi är glada och lyckliga att få en ung musikmångsysslare på uppåtgående som konstnärlig ledare för Åbo musikfestspel. Trots sin unga ålder har Ville Matvejeff  internationell erfarenhet som kompletterar musikfestspelens kunnande. Vi är nöjda att ha funnit en person som förutom konstnärligt kunnande också har erfarenhet av programplanering och ekonomi från en större kulturorganisation som Jyväskylä Sinfonia”, berättar Åbo musikfestspels styrelseordförande Maija Paloheimo.

Ville Matvejeff gläder sig över det kommande samarbetet med Åbo musikfestspel: ”Jag är mycket stolt och tagen, det är en ära att bli ny konstnärlig ledare för Åbo musikfestspel. Under detta årtionde har festivalen byggt upp en stabil ekonomisk och konstnärlig bas, vilket gör samarbetet speciellt lockande och inspirerande. Jag är speciellt glad över att jag i och med det konstnärliga ledarskapet kan fördjupa de utmärkta erfarenheter jag samlat sedan 2010 såväl vid Musikfestspelen som med Filharmoniska orkestern.”

Ytterligare information och intervjuförfrågningar: verksamhetsledare Liisa Ketomäki, tel. 040 740 6200,

Ladda pressmeddelande

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Nyhetsbrev innehåller de senaste nyheter om konserter, evenemang och kampanjer.