Programmet för Åbo musikfestspel 2015 publicerat

ÅBO MUSIKFESTSPEL 6.–15.8.2015

Åbo musikfestspel arrangeras 6.–15.8. Finlands äldsta kontinuerligt arrangerade musikfestival firar i år Sibelius 150-årsjubileum och temat för festivalen är musiken och identiteten.

Tenoren Topi Lehtipuu, konstnärlig ledare för Åbo musikfestspel (2010–2015), har för sista gången skapat musikfestspelens program innan han övergår till att bli verksamhetsledare för Helsingfors festspel. Det mångsidiga festivalprogrammet omfattar nästan 30 konserter och evenemang.

Åbo musikfestspels serie av betydande internationella orkestergästspel fortsätter: sommarens gäst 2015 är Chamber Orchestra of Europe, av BBC kallad ”världens bästa kammarorkester”.

Åbo musikfestspels gästspelsserie med internationella orkestrar fortsätter, då Chamber Orchestra of Europe (COE) besöker Åbo. Orkestern grundades 1981. Bland helhetsinspelningarna av Sibelius symfonier har en i flera sammanhang prisats som den mest respekterade helhetsinspelningen genom tiderna: nämligen Paavo Berglunds (1928–2012) och Chamber Orchestra of Europes inspelning 1998. Åbo musikfestspel vill lyfta fram Sibelius jubileumsår i sitt program och samtidigt hedra vår betydande Sibeliusdirigent Paavo Berglunds livsverk. Paavo Berglund hade sin egen personliga syn på hur man hittar annorlunda färger i Sibelius symfonier då man framför dem med en mindre sammansättning än stor symfoniorkester.

Chamber Orchestra of Europe ger två konserter i Åbo konserthus: 6.8. (festivalens öppningskonsert) och 8.8. Orkestern dirigeras av Sakari Oramo, chefsdirigent för BBC:s symfoniorkester och Kungliga Filharmonikerna i Stockholm. På programmet står Sibelius symfonier nr 3, 4, 5, 6 och 7 samt Luonnotar, med sopranen Anu Komsi som solist.

Musikfestspelen firar även Sibelius i samarbete med Åbo stadsbibliotek, där man 4.–30.8. kan beskåda utställningen Sibelius värld. För planering och produktion står Pekka Hako, och Sibelius liv presenteras via 12 teman: Sibelius värld – Fånge i populariteten – Barndom och ungdom – Studielivet i Helsingfors – Studiestäderna – Konstnärsvännerna i Helsingfors – Orkestermusik – Solosånger och pianomusik – Violinkonserten – Hustru och hem – Familjen – Jean Sibelius hemma.

Åbo musikfestspel arrangerar i samarbete med Åbo stadsbibliotek föreläsningar och små musikstunder i bibliotekets utrymmen under Konstens natt 13.8. Ytterligare information om evenemang kopplade till utställningen finns på webbplatsen www.tmj.fi

I Jeanne d’Arcs fotspår tillsammans med Hannu-Pekka Björkman

Söndag 9.8. kl. 14 vandrar vi i Jeanne d’Arcs fotspår i Sigynsalen. Jeanne d’Arcs livsöde har inspirerat till en konserthelhet där text och musik alternerad, skapad tillsammans av finländarnas favoritskådespelare Hannu-Pekka Björkman och den fina amerikanska mezzosopranen Kate Lindsey. Kate Lindsey hör till de klarast lysande unga operastjärnorna just nu. Tillsammans med Lindsey får vi höra pianisten Gary Matthewman, som regelbundet samarbetar med bl.a. Dame Kiri Te Kanawa, Sir Thomas Allen och Mark Padmore. Han gästar Åbo musikfestspel för första gången.

Leve den estniska musiken!

Åbo musikfestspel arrangerar i samarbete med Estlands ambassad två konserter för att fira den estniska musikens år. Måndag 10.8. kl. 18 i Sigynsalen uppträder Estonian Cello Ensemble, vars medlemmar Johannes Välja, Tehodor Sink, Villu Vihermäe, Maarit Kangron, Marius Järvi och Andreas Lend hör till Estlands mest begåvade unga cellister. Tisdag 11.8. kl. 18 i Linnateatteris restaurang uppträder Estnonian Voices, en a cappella-ensemble som framför musik med influenser från jazz, folkmusik och pop – främst egna kompositioner och arrangemang, men också världskända hitlåtar. Bl.a. Peder Karlsson (The Real Group) och Britt Quentin (M-Pact) har uppmärksammat Estonian Voices unika stil och sound.

De populära hemkonserterna uppmärksammar möten mellan konstnärsgenerationer samt mångkultur

Hemkonserter fanns första gången på programmet sommaren 2012. De har varit en publikframgång och finns på programmet även denna sommar.

  • 8. kl. 18.00 MUSIK I VILLA MARJANIEMI

Sopranen Soile Isokoskis och pianisten Ilkka Paananens mästarkurs avslutas med elevkonsert i historiska Villa Marjaniemi i den ståtliga Runsalamiljön. Pianisterna är elever vid De ungas pianoakademi, en avgiftsfri extra utbildning ämnad för specialbegåvade pianister i högstadie- och gymnasieåldern. Syftet är att erbjuda unga pianister möjlighet att utveckla sina specialfärdigheter på ett sätt som tidigare inte varit möjligt i Finland. Studierna består av fem handledningsperioder årligen. I samband med dem åtnjuter de unga musikerna soloundervisning samt får stärka sina färdigheter i hur man övar och uppträder, i primavistaspel och samspel. Finska Kulturfonden beviljade ett stipendium på 100 000 euro för att starta De ungas pianoakademi 2013. I början av konserten utbyter tenoren Topi Lehtipuu och Soile Isokoski tankar om sångarens yrke och vokalmusik. I Villa Marjaniemis idylliska omgivning får konsertbesökaren uppleva det hemtrevliga utrymmet samt ett möte mellan konstnärsgenerationer. Det finns också möjlighet till en måltid i samband med konserten

  • 8. kl. 13.00 ÄRKEBISKOPENS HEMKONSERT

Arkkipiispa Kari ja rouva Mäkinen avaavat jälleen kotinsa ovet Turun musiikkijuhlien konsertissa, jossa esiintyvät äiti ja poika eli pianisti Valeria Resjan ja nuori viulistilahjakkuus Adrian Ibañez-Resjan.  Konsertissa pohditaan taiteilijan identiteetin muodostumista sekä toisaalta rikastavaa monikulttuurisuutta. Ohjelma: Sibelius, Tšaikovski, Bartok, Sarasate, Englund.

Ärkebiskop Kari och fru Mäkinen öppnar än en gång dörrarna till sitt hem i samband med Åbo musikfestspels konsert. Denna gång uppträder mor och son, pianisten Valeria Resjan och den unga violinistbegåvningen Adrian Ibañez-Resjan framför musik av Sibelius, Tjajkovskij, Bartók, Sarasate och Englund. Vid konserten diskuteras skapandet av en konstnärs identitet samt rikedomen i det mångkulturella.

Marzi Nyman och Maria Ylipää i katedralen på Konstens natt

Vid Konstens natt i Åbo torsdag 13.8. kl. 23 möts två toppmusiker i Åbo musikfestspels traditionella Konsert i stearinljusens sken. Skådespelerskan Maria Ylipää (sång) och Marzi Nyman (klaviaturer, gitarr) framför vackra melodier bl.a. från musikalen Kristina från Duvemåla. För tillfället charmar Maria i musikalens huvudroll vid Göteborgsoperan.

Eftermiddagstoner med Bach

På traditionellt vis arrangeras konsertserien Eftermiddagstoner med Bach i Åbo domkyrka 10.–12.8. I år blir det konserter som kombinerar musik och tal. Konsertserien inleds 10.8. med kören Ensemble Vida under ledning av Martin Segerstråle. Recitatör är konstnärkiga ledaren för Åbo Svenska Teater, Dick Holmström. Den 11.8. ger vinnaren av Åbo XII cellotävling Senja Rummukainen en konsert som hon planerat tillsammans med poeten Aura Nurmi. Vid konserten 12.8. firar Åbo musikfestspel den 80-årige tonsättarmästaren Aulis Sallinen, som uppträder tillsammans med cellisten Arto Noras, konstnärlig ledare för Nådendals musikfestspel.

Finska melodier och fransk stämning i Linnateatteris restaurang

Denna sommar välkomnar den populära restaurangen på Linnateatteri den strålande multibegåvningen, skådespelerskan och musikern Irina Björklund tillsammans med sin ensemble. Irina Björklunds fjärde album består av finländska sånger från filmens värld, kulturella schlagers och yngre generationens rock/pophits, sjungna på franska. La vie est une fête (Livet är en fest) -konserterna ges torsdag 13.8. kl. 19 och fredag 14.8. kl. 19.

Endast det bästa är gott nog för barn – Satu Sopanen & Tuttiorkesteri
Satu Sopanen & Tuttiorkesteri sjunger och rör på sig med barn i Äventyrsparkens Helmi-tält lördag 8.8. kl. 15. Musikfestspelen bjuder på konserten En resa jorden runt!

Festivalen kulminerar i avslutningskonserten Stafettväxling

Avslutningskonserten vid Åbo musikfestspel bjuder på musikaliska glimtar från Topis period som konstnärlig ledare 2010–2014 samt ett gemensamt uppträdande med Topi och den nya konstnärliga ledaren, dirigenten Ville Matvejeff. Som solister medverkar bl.a. sopranen Helena Juntunen (bekant från ”Hellun hella” vid Åbo musikfestspel 2010–2013), pianisten Antti Siirala, som spelar Beethovens femte pianokonsert under första hälften av konserten, barytonerna Kevin Greenlaw och Waltteri Torikka (MTV3 Tähdet, tähdet 2015), bekanta från Figaros bröllop… och många andra konstnärer som medverkat vid Åbo musikfestspel 2010–2014! Åbo filharmoniska orkester dirigeras av Jaakko Kuusisto.

Organisten från St. Paul’s Cathedral i Domkyrkan och jazz till Claes Anderssons dikter

Tisdag 11.8. kl. 20 uppträder Simon Johnson vid Aftonmusiken i Domkyrkan. Johnson är organist i St. Paul’s Cathedral och har spelat vid alla betydande evenemang i nationalkatedralen, bl.a. vid Margaret Thatchers begravning. Lördag 8.8. kl. 20 blir det jazz vid Runsalavarvet. Niklas Winter Quartet feat. Emma Salokoski ger konserten Jazz på finlandssvenska, med jazzmusik till Claes Anderssons dikter, komponerad och arrangerad av Winter.

Konsertserier i Konstmuseet

Vid lunchkonserterna i Åbo konstmuseum uppträder elever vid Åbo musikfestspels mästarkurser, onsdag till lördag 13.–15.8. Vid de populära konserterna hör vi denna gång elever från Antti Siiralas, Erkki Lahesmaas och Alexander Vinnitskijs mästarkurser. Inträde med museibiljett.

Samarbetet med bokmässan fortsätter

Finlands äldsta bokmässa, Internationella bokmässan i Åbo, samt Finlands äldsta kontinuerligt arrangerade musikfestival, Åbo musikfestspel inledde ett tvärkonstnärligt samarbete 2013. Programmet för de gemensamma evenemangen i augusti 2015 vid musikfestspelen samt i oktober 2015 vid bokmässan publiceras i maj 2015 på musikfestspelens hemsidor på adressen www.tmj.fi. Vid bägge evenemangen kommer Bokens år samt Sibelius 150-årsjubileum att synas i tematiken.

Vetenskap och musik möts

Åbo musikfestspel medverkar åter vid symposiet Aboagora, där vetenskap och konst möts. Temat för årets symposium är ”Precious Moments, Extreme Events” och arrangörer är Institutionen för kulturhistoria vid Åbo universitet samt Donnerinstitutet vid Åbo Akademi. I programmet ingår bl.a. för allmänheten öppna Agora-föreläsningar i Sibeliusmuseum. Ytterligare information om Aboagoras tidtabeller och talare finns på webbplatsen www.aboagora.fi

Biljettförsäljning

Biljettförsäljningen till alla Åbo musikfestspels evenemang inleds tisdag 10.3. kl. 9.00. För biljettförsäljningen står Lippupalvelu.

 

Ytterligare information och intervjuförfrågningar

Verksamhetsledare Liisa Ketomäki, tel: 040 740 6200 & 02 2620814, epost

Bildförfrågningar: Taina Koskinen, tel. 040 657 3457 & 02 262 0812

Ladda pressmeddelande

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Nyhetsbrev innehåller de senaste nyheter om konserter, evenemang och kampanjer.