Åbo musikfestspel börjar!

Åbo musikfestspel kör igång måndagen den 5.8.2013. Den sista konserten hörs lördagen 17.8.2013. Temat för Finlands äldsta kontinuerligt ordnade musikfestival år i år PÅ BRON, det fascinerande rummet mellan världar, konstformer och känslor. Temat går som en röd tråd genom festivalens nästan 40 konserter.

Åbo musikfestspels konstnärliga ledare, tenoren Topi Lehtipuu har planerat ett mångsidigt program för festivalveckorna i augusti.

Valerij Gergijev och Mariinskijteaterns orkester från St:Petersburg besöker Åbo 5.-6.8.
Öppningskonsert 5.8. klo 19.30
På Åbo musikfestspels öppningskonsert den 5 augusti hörs festspelens f.d. konstnärliga ledare, pianisten Olli Mustonen tillsammans med Mariinskijteaterns orkester, ledd av den världsberömda dirigenten och Åbovännen Valerij Gergijev. Under konserten hörs Sibelius Tuonelas svan, Shchedrins Pianokonsert nr. 4 samt Tjajkovskijs 6. symfoni.

200 years of Verdi and Wagner 6.8. klo 19.30
6 augusti hörs Mariinskij-orkesterns och Gergijevs andra konsert, en hyllning till Verdis och Wagners 200-års jubileum. I konserten hörs musik ur Verdis operor Ödets makt, Macbeth, Don Carlos, Othello och Maskeradbalen och stycken ur Wagners Lohengrin, Flygande holländaren, Tannhäuser och Valkyrian. Som solister hör Mariinskijteaterns operasolister Larisa Gogolevskaja, Alexei Markov och Jevgeni Nikitin.

I samband med Mariinskij-konserterna firas 60-års jubileet för vänstadssamarbetet mellan Åbo och
St:Petersburg

Donna Leons efterfrågade konsert Souffle d’espoir får en tilläggsföreställning!
Komisarie Brunetti –böckernas författare, amerikanska Donna Leon besöker Åbo tillsammans med den venetianska barockorkestern Il Pomo d’Oro. Som solister hörs tenoren Topi Lehtipuu och sopranen Susanna Andersson, som under hösten kommer att medverka i Figaros bröllop på Åbo Svenska Teater. Man har två möjligheter att se Donna Leon i Åbo: den ursprungliga konserten 10.8 kl.19 och, tack vare en exceptionellt stor efterfrågan, en tilläggskonsert 8.8 kl. 19.
På konserten läser Donna Leon sina egna texter och leder publiken genom smärta, rädsla, kärlek och frihetskänslan. Mellan uppläsningen bjuder Il Pomo d’Oro på klassiska barockarior. Det finns ännu platser till båda konserterna.

Före konserten den 10.8 ordnas en ”pre-concert talk” kl.18, där författarna Leon och Anna Kortelainen diskuterar kvinnans position i västerländsk opera. Pre-concert talk ordnas i samarbete med Åbo internationella bokmässa och är planerad av bokmässans programansvariga Jenni Haukio. Pre-concert talk ordnas inte före konserten 8.8.

Barytonen Jorma Hynninen tar farväl av operascenerna i rollen som Akseli.
Akseli är Kimmo Hakolas nya monologopera om Akseli Gallen-Kallelas liv. Den visas i Sigyn-salen söndagen 11.8 kl.13 och måndagen 12.8 kl.19. Föreställningen den 12.8 är slutsåld, men till tilläggsföreställningen 11.8 finns det det ännu fina platser. Genom rollen som Akseli tar Hynninen farväl av operascenen. Pekka Hakos libretto bygger delvis på Akseli Gallen-Kallelas egna anteckningar. Monologoperan berättas genom sju ögonblicksbilder i Kalelaateljéen. Kammarorkestern Avanti!, under ledning av dirigent Ville Matvejeff, fungerar som orkester. Föreställningen är regisserad av Vilppu Kiljunen och Kimmo Viskari står för scenografin.

Bron mellan Indien och Finland går genom Åbo
Den sydindiska flöjtvirtuosen Shashank Subramaniam och slagverksmusikern Sai Giridhar klättrar tillsammans med den finska stråkkvartetten Meta4 upp på en gemensam musikalisk bro. Eero Hämeenniemis nyskrivna verk ”Priya”, som beställts av Åbo musikfestspel och Audi Sommerkonzerte får sin Nordiska urpremiär fredagen den 9.8 kl.19. Dessutom hörs Bartoks Stråkkvartett nr. 5 samt traditionell indisk karnatisk musik.

Nya Sibelius Piano Trios debut
Sibelius Piano trio, grundad i slutet av 2012, är ett samarbete mellan tre internationellt framgångsrika finländska musiker; Petteri Iivonen, Samuli Peltonen och Juho Pohjonen. Konserten bjuder på såväl moderna som klassiska konstmusikverk. Trion ger sin debutkonsert söndagen 11 augusti, och ensemblen ämnar fortsätta ge konserter regelbundet. På programmet står Schumann, Saariaho och Ravel. Trion, som siktar in sig även på internationella marknader använder den internationella formen av sitt namn också i Finland. Sibelius Piano Trio i Sigynsalen söndagen 11.8 kl.18.00

Franska sopranen Natalie Dessey besöker Finland för första gången
En av världens mest efterfrågade sopraner, franska Natalie Dessay uppträder för första gången i Finland. Dessay är hett efterfrågad på de stora opera- och konserthusen världen över, och känd för en finländsk publik till exempel genom Finnkinos Metropolitan HD – operavisningar. På konserten uppträder tillsammans med Natalie Dessay den strålande mezzosopranen Virpi Räisänen, Radions symfoniorkester samt Musikhusets Kör under ledning av kapellmästare Hannu Lintu. Konserten är tillägnad den franska musiken och på programmet står Dessays franska favoriter, Fauré, Ravel och Debussy. Den utvalda jungfrun i Åbo konserthus lördagen 17.8 kl. 19.00.

Förra sommarens nya koncept, hemkonserterna, blev en publiksuccé och får en fortsättning
Finlands nationalballettens étoile-dansare Minna Tervamäki har skapat ett personligt musikaliskt program för konserten som hon själv är programledare för i Marjaniemi herrgård lördagen 10.8 kl. 14. Tervamäki har bjudit in gitarristen Ismo Eskelinen och mezzosopranen Virpi Räisänen. Ärkebiskopen Kari och fru Mäkinen välkomnar å sin sida publiken till sitt hem för en eftermiddag där musik och tal turas om lördagen 17.8 kl.13. På programmet står finländsk modernism, d.v.s. Väino Raitios stråkkvartett nr.10 och Debussys stråkkvartett nr. 10. PÅ konserten uppträder Janne Malmivaara, Mikaela Palmu, Ramona Wolin-Takala och Erkki Lahesmaa.

Brankkis-afton 14.8
Den traditionella Brankkis-aftonen ordnas i år onsdagen 14.8 kl.18. Det exakta programmet är ännu hemligt, men bl.a. barytonen Jorma Hynninen, pianisten Ilkka Paananen, sopranen Johanna Rusanen-Kartano och violinisten Petteri Iivonen har lovat ställa upp.

Eftermiddagstoner med Bach!
De populära Bach på eftermiddagen-konserterna förnyas! Eftermiddagstoner med Bach -konsertseriens röda tråd löper från Bachs musik vidare till andra kompositörers fantastiska verk som på konserterna 12.-14.8 tolkas av Finlands främsta solister, t.ex. den internationellt framgångsrika unga violinisten Petter Iivonen, vinnaren i Åbo cellotävling 2006 Samuli Peltonen, altviolinisten Teemu Kupiainen som fört ut Johann Sebastian Bachs musik på gator och torg i ett flertal kulturprojekt samt Sauli Kulmala.

Fyra jazz-konserter i samarbete med Flame Jazz
På festspelen hörs en fyra konserters jazz-serie när Linnateaterns restaurang förvandlas till en newyorkisk jazzklubb. Vid sidan om musiken kan man t.ex. njuta av ”Pulled Pork Burger” från restaurangens jazzmeny. 14 augusti uppträder Jukka Perko Streamline Jazztet, 15.8 två pianotrior: Aki Rissanen trio och Jussi Fredriksson trio, 16 augusti stiger HERD & Aili Ikonen upp på scenen och uppträder med uppjazzade versionen av gamla schlagerörhängen och 17.8 spelar Koko Jazz Orchestra på hela festivalens allra sist konsert. Kanske Natalie Dessay dyker upp direkt från sin egen konsert.
Tilläggsinformation: http://linnateatteri.fi/www/?p=1359956

Den karminröda kungens hov
Välkommen till den karminröda kungens hov lördagen 10 augusti kl.22 i Åbo Energis Turbinhall. Det finländska all-star bandet Husband binder samman rock, jazz och klassisk musik i en riktig progerockens hitkavalkad med bl.a. Yes-, King Crimson-, Genesis-, Jethro Tull- och Wigwam favoriter med solister som Jukka Gustavson. Kvällen avslutas med Jeavestone, ett riktigt topnamn inom modern prog. Som kvällens konferencier fungerar värden för Rundradions program Karmiininpunaisen kuninkaan hovi, Osmo Tapio Räihälä.

Hellus härd bjuder på överraskningar!
För fjärde och sista året ordnas den härliga soaré som binder samman kammarmusik, musikteater och vetenskapsföreläsningar. Den strålande sopranen Helena Juntunen har åter bjudit in den fantastiska barytonen Florian Boesch, pianovirtuosen Jukka Nykänen och hjärnforskaren Mikko Sams. Temat för i år är överraskning. Hellus härd lördagen 17.8 kl.16 på Linnateatern.

Också barn förtjänar det bästa – Satu Sopanens tuttiorkesteri
Programmet Sångdiplomet, känt från barnprogrammet Lilla tvån tar konsertform på Åbo musikfestspel lördagen den 17 augusti kl.15 i Äventyrsparken. Vi kan utlova musikaliska frågesporter och lekfulla sångtävlingar. Vilka sånger finns i Sångpåsen? Kan du fortsätta sångstafetten? Får Musikdoktorn instrumenten och sången att klinga klart med hjälp av musikmedicin? Kom med och hitta svaren på frågorna tillsammans med Satu och Tuttiorkestern! I Sångdiplomskonserten medverkar också Åbo konservatories barn kör, ledd av Terhi Lehtovaara.

Konsertserie på Konstmuseet
Åbo musikfestspels mästarkurselever uppträder på Lunchkonserterna på Åbo konstmuseum tisdagen 13.8 till lördagen 17.8 kl. 12.30 På konserterna hörs i år Jorma Hynninens och Ilkka Paananens, Erkki Lahesmaas, Alexander Vinnitskis och Antti Siiralas mästarkurselever. Jorma Hynninens elever uppträder lördagen 17.8

Människan och maskinen – datorn och musiken
Åbo musikfestspel är åter med och ordna Aboagora-symposiumet som knyter samman vetenskap och konst. Temat i år är ”The Human Machine”. På programmet för symposiumet, som ordnas tillsammans Åbo Universitets kulturhistoriska fakultet och Donner-institutet, står bl.a. Agora-föreläsningarna på Sibelius museet som är öppna för alla. I samband med symposiumet ordnas tisdagen den 13.8 kl. 18 konserten ”Maskinens ljud” på Sibelius museet, där legendariska Se ensemble inspireras av Aboagora temat. På konserten hörs också Uljas Pulkkinens komposition Virtuaalipianokonsertto ”1900”, tolkad av pianisten Emil Holmström.

JÅ-karnevalen – Karnevalstämning vid Aura å
Kulturen erövrar åstranden! Tiotals konstnärer förenar sina krafter och tar med karnevalstämning till hjärtat av Åbo. Vi kan utlova dans, musik, cirkus och teater i lättsam sommarstämning. Kasta dig med festivalyran på de olika programpunkterna, njut av de olika föreställningarna på scenen och se med egna ögon hur Teaterbron förvandlas till ett instrument. JÅ-karnevalen produceras av nätverket Aura å rf med sammarbetspartnerna Åbo musikfestspel, Future Circus ja Aura of Puppets.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Nyhetsbrev innehåller de senaste nyheter om konserter, evenemang och kampanjer.