Lina Prokofjev – rakkauden ja totalitarismin uhri

25.02.2019

18:00

Turun kaupunginkirjasto

Linnankatu 2

Turku

Vapaa pääsy

Lina Prokofjev (1897–1989) oli espanjalaissyntyinen laulajatar, joka tapasi vallankumousta pakoon lähteneen venäläisen säveltäjän Sergei Prokofjevin Yhdysvalloissa. He menivät naimisiin ja saivat kaksi poikaa. Neuvostoliitto alkoi 1930-luvulla houkutella Sergeitä palaamaan synnyinmaahansa, ja vuonna 1936 perhe muutti Moskovaan. Prokofjevien elämä joutui kuitenkin vaakalaudalle Stalinin hallinnon ottaessa taiteilijoita yhä kuristavampaan otteeseen. Vuonna 1941 Sergei hylkäsi vaimonsa toisen naisen vuoksi. Seitsemän vuotta myöhemmin Lina tuomittiin vankileirille, josta hän vapautui Stalinin kuoleman jälkeen. Vuonna 1974 hän sai luvan muuttaa länteen. Loppuelämänsä Lina omisti miehensä musiikillisen perinnön vaalimiseen.

Juhlavuottaan viettävä Turun musiikkijuhlat järjestää Turun kaupunginkirjaston kanssa yhteistyössä kaksi yleisöluentoa Naisten kunniaksi -teeman alla. Luentojensa aiheiksi pianisti Ari Helander (s. 1959) on valikoinut kaksi merkittävää taiteilijaa, jotka ovat jääneet musiikinhistorian marginaaliin: pianisti Clara Schumannin (1819–1896) ja laulaja Lina Prokofjevin (1897–1989).

Helander on pitänyt usean vuoden ajan musiikkiluentoja, joissa yhdistyvät kertomus, musiikki ja kuvat. Luentojen aiheina ovat usein säveltäjien ja muusikkojen henkilökohtainen elämä sekä se, miten kunkin ajan poliittinen ja yhteiskunnallinen tilanne on heihin vaikuttanut.

Ma 18.2. klo 18 Clara Schumann – pianisti, säveltäjä ja äiti

Ma 25.2. klo 18 Lina Prokofjev – rakkauden ja totalitarismin uhri

Turun kaupunginkirjasto, Studio

Luentoihin on vapaa pääsy ja ne ovat kestoltaan noin 1,5 h.

 


Taiteilijat