Clara Schumann – pianisti, säveltäjä ja äiti

18.02.2019

18:00

Turun kaupunginkirjasto

Linnankatu 2

Turku

Vapaa pääsy

Aikana, jolloin naisille suotiin harvoin mahdollisuus kehittää musiikillisia kykyjään pitkälle, sai pianisti Clara Schumann (1819–1896) poikkeuksellisen hyvän koulutuksen ja teki yli 60 vuotta kestäneen uran esiintyvänä taiteilijana. Nuorena hän myös sävelsi paljon, mm. pianokonserton. Pitkään hänet muistettiin vain säveltäjä Robert Schumannin puolisona ja uhrautuvana muusana. Clara Schumann sai kuitenkin elää yli 40 vuotta kauemmin kuin miehensä, ja hänen maineensa tinkimättömänä taiteilijana levisi laajalti. Nykytutkimus on paljastanut, että Clara Schumann oli kuitenkin varsin ristiriitainen hahmo, sillä hänen kahdeksan lapsensa elämänkohtalot olivat traagisia. Konsertoiminen oli ollut Claralle keino paeta perhe-elämän ongelmia.

Juhlavuottaan viettävä Turun musiikkijuhlat järjestää Turun kaupunginkirjaston kanssa yhteistyössä kaksi yleisöluentoa Naisten kunniaksi -teeman alla. Luentojensa aiheiksi pianisti Ari Helander (s. 1959) on valikoinut kaksi merkittävää taiteilijaa, jotka ovat jääneet musiikinhistorian marginaaliin: pianisti Clara Schumannin (1819–1896) ja laulaja Lina Prokofjevin (1897–1989).

Helander on pitänyt usean vuoden ajan musiikkiluentoja, joissa yhdistyvät kertomus, musiikki ja kuvat. Luentojen aiheina ovat usein säveltäjien ja muusikkojen henkilökohtainen elämä sekä se, miten kunkin ajan poliittinen ja yhteiskunnallinen tilanne on heihin vaikuttanut.

Ma 18.2. klo 18 Clara Schumann – pianisti, säveltäjä ja äiti

Ma 25.2. klo 18 Lina Prokofjev – rakkauden ja totalitarismin uhri

Turun kaupunginkirjasto, Studio

Luentoihin on vapaa pääsy ja ne ovat kestoltaan noin 1,5 h.

 


Taiteilijat