Artikkelit

Turun musiikkijuhlat päättyivät Emma Salokosken ja Ilmiliekki Quartetin konserttiin Dominossa

Lehdistötiedote, julkaisuvapaa su 21.8.2016                                         Turun musiikkijuhlat

Lataa lehdistötiedote

Turun musiikkijuhlat päättyivät Emma Salokosken konserttiin Dominossa

  1. kerran järjestetyt Turun musiikkijuhlat päättyivät eilen. Yli 30 konsertin ja tapahtuman kokonaisuudesta nautti 20 000 ihmistä.

Turun musiikkijuhlien ohjelmassa oli niin sinfonisia konsertteja kuin jazzia ja kevyempää musiikkia. Festivaali lisäsi myös ilmaistapahtumiensa määrää.

”Olimme asettaneet kävijätavoitteen, joka ylittyi, joten olemme hyvin tyytyväisiä. Olimme myönteisesti yllättyneitä, että niin moni konsertti möi etukäteen loppuun ja pyrimme vastaamaan kysyntään järjestämällä joitakin lisäkonsertteja. Kävijöitä oli kaikki ilmaistapahtumat mukaan lukien noin 20 000 ja lipunmyynti oli asettamamme tavoitteen mukainen. Tästä on hyvä jatkaa ensi vuoteen yhdessä taiteellisen johtajamme Ville Matvejeffin kanssa”, kertoo Turun musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Liisa Ketomäki.

Festivaalin ohjelmasuunnittelun keskiössä on klassinen musiikki, mutta tarjontaa on viime vuosina laajennettu entistä monipuolisemmaksi. Tänä kesänä Angelika Klasin konsertit Sokos Hotel Hamburger Börsissä, Waltteri Torikka Trion konsertit Turun Tuomiokirkossa ja Emma Salokosken konsertit edustivat festivaalin kevyempää tarjontaa. Hannu Taanilan kaltaisten legendojen lisäksi festivaalilla esiteltiin myös lukuisia nuoria lahjakkuuksia. Roozemanin veljesten huikeat esitykset vaikuttivat yleisön, ja mieleen on jäänyt myös Jonathan Roozemanin ja maestro Valeri Gergijevin yhteistyö Mariinski-teatterin orkesterin kanssa. Päivi ja Paavo Lipposen säätiö on tukenut nuoria laulusolisteja, jotka esittivät osaamistaan yleisölle. Yleisölle ilmaisia tapahtumia olivat mm. Minna Tervamäen Minnan metodit –liikuntatapahtuma, joka voitiin järjestää huolimatta sateen uhasta sekä Tuulikki Närhinsalon yleisöluennot kirjastossa.

”Pyrimme jo viime vuonna jalkautumaan vielä enemmän kaupungin keskustaan ja ihmisvilinään. Avajaispäivänä järjestimme myös Turun Ydinkeskustayhdistyksen sekä Sokos Wiklundin, Kauppahallin ja Kauppakeskus Hansan kanssa Keskellä elämää –minikonserttikiertueen. Tällaista toimintaa tullaan lisäämään”, lupaa Liisa Ketomäki

Ensi vuonna Turun musiikkijuhlia vietetään 9.-19.8. Vuoden 2017 juhlilla tullaan huomiomaan Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhla sekä Turku Reformaation juhlavuoden pääkaupunkina. Tämän vuoden juhlien tapaan ensi vuonna ohjelmistossa on eri tyylilajeja ja yllättäviäkin kokonaisuuksia.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt

Lisätietoja antaa toiminnanjohtaja Liisa Ketomäki, liisa.ketomaki@tmj.fi, puh. 040 740 6200

Festivaalikuvat 2016: http://seiloscafe.kuvat.fi

Jonathan Roozeman: ”Luvassa on kunnon sellomättöä”

Jonathan Roozeman (1997) on nouseva sellistilahjakkuus ja yksi TMJ:llä esiintyvistä nuorista kyvyistä. Jonathan on tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana Turun musiikkijuhlilla kolmessa eri konsertissa. Hän esiintyy Mariinski-teatterin orkesterin kanssa Turun konserttitalolla, veljensä kanssa Sigyn-salilla, sekä Onnen tunnilla Tuomiokirkossa.

Nuori sellisti on saavuttanut mm. Turun (2010) ja Paulon (2013) sellokilpailuissa semifinaalipaikat ja soittanut niin Radion sinfoniaorkesterissa kuin Mariinski-teatterissa. Jonathan pääsi viime vuonna arvostetun Tchaikovsky-kilpailun finaaliin ja herätti kansainvälistä huomiota.

Mariinski-konsertti on mahtava tilaisuus

Aina Tchaikovsky-kilpailusta lähtien Jonathan on kuulunut Mariinski-teatterin orkesterin kapellimestarin Gergijevin suosimiin soittajiin.

– Orkesterin laatu on uskomattoman korkea ja on aina mahtavaa päästä soittamaan heidän kanssaan. Gergijev on fantastinen. En osaa jännittää esitystä, koska Gergijev osaa lukea ja ohjata orkesteria aivan eri tasolla. Haluan näyttää, että pystyn soittamaan yhtä tasokkaasti.

Tällä kertaa Jonathanilla on kuitenkin erityisen keskeinen rooli Mariinski-orkesterin riveissä.

– Oma osuuteni on kunnon sellomättöä. Konsertin ajan ei ole montaa taukoa tai hiljaista hetkeä, pikemminkin pääsen soittamaan koko ajan täysillä ja tunteella. Minulla on myös kunnon soolopätkä, joka kestää melkein viisi minuuttia: tunnelma on mieletön, kun iso orkesteri seisoo takanani.

Veljesten yhteinen Roozeman Brothers -konsertti upeassa Sigyn-salissa

Kyseessä on tuttu paikka Jonathanille, joka on esiintynyt Sigyn-salissa monesti. Hän on myös tottunut soittamaan veljensä, pianisti Jan-Paul Roozemanin (1994) kanssa.

– Olemme todella läheisiä. Välillämme on tietty yhteisymmärrys ja ennakoimme toisiamme paremmin kuin jos soitamme muiden kanssa. Olemme tosin kypsyneet ajan myötä. Aiemmin harjoittelut menivät tappeluksi, mikä kuuluu asiaan. Veli on aina veli.

Musiikkijuhlat antaa monelle nuorelle mahdollisuuden esiintyä ja tulla kuulluksi

Turun musiikkijuhlat esittelee tänä kesänä useampia suomalaisia nuoria muusikkolahjakkuuksia. Ohjelmistoon kuuluvat muun muassa Johanna Isokosken resitaali sekä Päivi ja Paavo Lipposen rahaston Nuorten solistien konsertti.

– Uudet sukupolvet tuovat juhlaan virkistävää nuorekkuutta. Nuorilla on energiaa – uskon, että yleisöönkin tulee nuorempaa porukkaa. Sinne tulee ainakin paljon omia kavereitani kannustamaan, jos ei muuta!

Jonathan tunnelmoi jo tulevan kesän musiikkijuhlia

– Toivottavasti kesä tulee pian. Pelkkä ilmapiiri on musiikkifestivaaleilla odotuksen arvoinen. Musiikkipiireissä on iloinen tunnelma – varsinkin sellistit ovat erityisen hauskoja ja rentoja.

 

Jonathan Roozemanin esitykset:

Mariinski 1 16.8. klo 19

Roozeman Brothers 13.8. klo 18

Onnen tunti 1 15.8. klo 13

Lipunmyynti on jo alkanut!

Ville Matvejeffista Turun musiikkijuhlien uusi taiteellinen johtaja

Ville-10-DSC_8938-credit-Tuukka-Järventausta-768x623Turun musiikkijuhlasäätiön hallitus on yksimielisesti valinnut Ville Matvejeffin Turun musiikkijuhlien taiteelliseksi johtajaksi. Musiikkijuhlien nykyinen taiteellinen johtaja tenori Topi Lehtipuu päättää johtajakautensa tämän vuoden festivaalin jälkeen ja siirtyy Helsingin Juhlaviikkojen johtajaksi.

Ville Matvejeff (s. 1986) on tullut tunnetuksi poikkeuksellisen monipuolisena ja laaja-alaisena muusikkona – niin kapellimestarina, säveltäjänä kuin pianistinakin. Matvejeff on viime vuosina saavuttanut menestystä yhtenä Suomen lupaavimmista nuoren polven kapellimestareista. Hän on johtanut säännöllisesti mm. Helsingin kaupunginorkesteria, Turun filharmonista orkesteria, Oulu Sinfoniaa, Tapiola Sinfoniettaa, Suomalaista Barokkiorkesteria, Joensuun kaupunginorkesteria sekä Suomen Kansallisoopperan orkesteria. Kaudella 2012-13 hän työskenteli Malmön Oopperan vakituisena kapellimestarina.

Matvejeff on työskennellyt apulaiskapellimestarin ja korrepetiittorin virassa Tukholman kuninkaallisessa oopperassa sekä assistenttina useissa produktioissa, muun muassa Esa-Pekka Salosen, Leif Segerstamin, Michael Güttlerin ja Piergiorgio Morandin kanssa. Radion sinfoniaorkesterin pianosolistina Ville Matvejeff debytoi 18-vuotiaana Susanna Mälkin johdolla. Vuodesta 2012 alkaen hän on esiintynyt myös sopraano Karita Mattilan pianistipartnerina mm. Hong Kong Arts Festivalilla, Pariisin Salle Pleyelissä ja Théâtre du Chatélet’ssa ja Lontoon Wigmore Hallissa.

Matvejeff voitti Helmi Vesa -pianokilpailun vuonna 2005 ja 3. palkinnon Jyväskylän pianokilpailussa vuonna 2007. Matvejeff on vakiinnuttanut asemansa myös yhtenä sukupolvensa lahjakkaimmista säveltäjistä. Viimeisimpiin sävellysmenestyksiin kuuluu YLE:n tilaama ”Viulukonsertto” ensimmäisenä orkesterikantaesityksenä uudessa Helsingin Musiikkitalossa Petri Aarnion, RSO:n ja Osmo Vänskän esittämänä syyskuussa 2011. Tammikuussa 2014 Matvejeff aloitti Jyväskylä Sinfonian uutena ylikapellimestarina ja maaliskuussa 2015 julkistettiin jatkosopimus, joka ulottuu vuoteen 2019.

”Olemme iloisia ja onnekkaita saadessamme nuoren ja nousevan musiikin moniottelijan taiteelliseksi johtajaksi Turun musiikkijuhlille. Ville Matvejeffilla on nuoresta iästään huolimatta kansainvälistä kokemusta täydentämään musiikkijuhlien osaamista. Olemme tyytyväisiä, että löysimme henkilön, jolla on taiteellisen osaamisen lisäksi myös kokemusta Jyväskylä Sinfonian kaltaisen isohkon kulttuuriorganisaation ohjelmistosuunnitteluun liittyvästä toiminnallisesta ja taloudellisesta puolesta”, sanoo Turun musiikkijuhlasäätiön hallituksen puheenjohtaja Maija Palonheimo.

Ville Matvejeff iloitsee Turun musiikkijuhlien kanssa aloitettavasti yhteistyöstä: ”Olen erittäin ylpeä ja otettu saadessani kunnian aloittaa Turun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana. Tämän vuosikymmenen aikana festivaalille rakennettu vahva niin taloudellinen kuin taiteellinenkin pohja luo yhteistyölle erityisen houkuttelevat ja inspiroivat puitteet. Olen erityisen iloinen siitä, että festivaalin taiteellisen johtajuuden myötä voin myös syventää niitä erinomaisia kokemuksia, jotka osakseni ovat karttuneet työskenneltyäni jo vuodesta 2010 lähtien taiteilijana niin Musiikkijuhlien kuin Filharmonisen orkesterin kanssa. ”

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: toiminnanjohtaja Liisa ketomäki, puh. 040 740 6200, liisa.ketomaki@tmj.fi

Lataa lehdistötiedote