Ruotsin radion sinfoniaorkesteri

RUOTSIN RADION SINFONIAORKESTERI on yksi Euroopan monipuolisimmista orkestereista, jonka ohjelmisto kattaa niin keskeiset klassikot kuin jännittävät uutuudetkin. Yhteistyössä säveltäjien, kapellimestarien ja solistien kanssa orkesteri pyrkii jatkuvasti murtautumaan uusille musiikin alueille. Sen kattava ja laadukas työ on huomioitu lukuisilla palkinnoilla ja tunnustuksilla, ja esiintymisiä on säännöllisesti kansainvälisillä festivaaleilla ja merkittävissä konserttisaleissa.

Ruotsin radio perusti ensimmäisen orkesterinsa 1925, samana vuonna kuin radiolähetykset Ruotsissa alkoivat, ja siitä lähtien orkesterin konsertit on aina lähetetty Ruotsin radion välityksellä. Nykyisen nimensä orkesteri sai 1967.

Vuosien mittaan orkesterilla on ollut useita maineikkaita ylikapellimestareita, joista Herbert Blomstedt ja Esa-Pekka Salonen on nimitetty kunniakapellimestareiksi yhdessä Valeri Gergijevin kanssa. Orkesterin kapellimestarina usein vieraileva Gergijev oli mukana perustamassa Ruotsin radion Itämerifestivaalia.