Niko Kumpuvaara

Niko Kumpuvaaran haitarismi versoilee moneen suuntaan. Niin kutsutulla klasaripuolella hän on paininut aikamme musiikin keskiraskaassa sarjassa, kantaesittäen suomalaisten säveltäjien teoksia aina soolokappaleista konserttoihin asti. Musiikin suhteen Kumpuvaara ei sylje lasiin. Klassisen nykymusiikin lisäksi hän soittaa ilomielin myös niin sanottua rytmimusiikkia. Tällä saralla hänen aktiivisimpia projektejaan ovat viime vuosina olleet suomalaisen iskelmämusiikin legenda Dallapé, elektronista instrumentaalimusiikkia esittävä Alphabeaver sekä sarjakuvapiirrosta livemusiikkin yhdistelevä Comics in Concert.

Nuoruudessaan Kumpuvaara otti osaa erilaisiin soittokilpailuihin. Niistä palkintokaappiin jäi 1. palkinto maailman merkittävimpänä pidetyssä Klingenthalin harmonikkakilpailussa Saksassa 2005 sekä 3. palkinto maailman suurimmassa nykymusiikkikilpailussa Gaudeamus Interpreters Competition 2007.

Tällä hetkellä Niko opiskelee Sibelius-Akatemian Docmus-osastolla tutkaillen harmonikan mahdollisuuksia kamarimusiikki-instrumenttina eritoten sovitusten ja kantaesitysten kautta. Soittamisen lisäksi Nikolla on ollut ilo suunnitella konserttiohjelmia Oulun Musiikkijuhlilla sekä Sata-Häme Soi festivaalilla. Hän on myös jakanut tiedon kultajyviä useissa eri oppilaitoksessa, mukaan lukien Grazin musiikkiyliopisto Itävallassa, missä hän toimi vierailevana professorina 2009-2015.