Meren kaikuja kommodorin kotona

Haastattelussa Turun Pursiseuran kommodori Samuli Salanterä

 

Mikä inspiroi teitä avaamaan kotinne konsertille?

”Kommodorin kotikonsertti on vanhan flyygelimme ensiesiintyminen suurelle yleisölle. Soitin on vuoden 1907 Bechstein A-flyygeli, jonka ostin vaimolleni 10-vuotishääpäivälahjaksi. Meillä se on ollut aivan liian vähällä käytöllä. Kerran sillä on soitettu Viron presidentille Arnold Rüütelille, mutta muuten perhepiirissä lähinnä perinteisiä joululauluja. Toisaalta vähäisen käytön myötä se on erittäin hyvässä kunnossa – siinä on jopa alkuperäiset vasarat.

Yli 100-vuotias flyygeli toimitettiin Bechsteinin tehtaalta Berliinistä helsinkiläiselle pianokauppiaalle, joka myi sen Turkuun Aurakadulle, josta se ostettiin pianonvirittäjän avustuksella kotiimme. Sillä on siis pitkä turkulainen historia. Olisi mielenkiintoista, jos joku tunnistaisi pianon tämän perusteella ja osaisi kertoa enemmän sen aikaisemmasta elämästä.

Mikä ohjelmistosta tekee merellistä?

Purjehduksessa meren ja tuulen äänet ovat olennaisia, ja niiden avulla voi trimmata purjeita. Konserttiin on valikoitu teoksia, joiden rakenne muistuttaa purjehdusta ja meren sekä tuulen äänimaailmaa. Vahvat ja hiljaiset hetket vaihtelevat. Meri voi olla rauhoittava, mutta myös uhkaava. Meidän pyynnöstämme ohjelmistossa on mukana myös hilpeitä kappaleita muistuttamassa elämän tasapainosta – mukaan mahtuu aina myös iloa.

Mitä musiikki ja Turun musiikkijuhlat merkitsee teille?

Kotikonsertti on ensimmäinen laatuaan meidän kotonamme, mutta olen tehnyt aiemmin sponsoriyhteistyötä Turun musiikkijuhlien kanssa useammankin edustamani yrityksen kanssa jo vuosia 1990-luvulta lähtien. Kulttuuri on olennainen osa ihmisen hyvinvointia ja yritykselle erinomainen mahdollisuus olla mukana edistämässä tätä.

Kuvataide on inspiroinut perhettämme ehkä enemmän kuin musiikki, mutta musiikista voi nauttia, vaikkei itse soittaisi mitään instrumenttia. Musiikki on osa jokapäiväistä elämäämme ja parhaimmillaan se edistää hyvinvointia, auttaa rentoutumaan ja poistaa stressiä. Kotikonsertti mahdollistaa tällaisen nautinnon sekä meille että muille.”

 

Kommodorin kotikonsertti la 10.8. klo 13 & 15

Tilaa uutiskirje!

Uutiskirjeen tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa konserteista, kampanjoista ja muusta ajankohtaisesta.

11561